Eurovision: Două țări se retrag din concursul de la Liverpool

0
Publicat:

Două țări nu vor concura la Eurovision Song Contest de anul viitor. Motivul: participarea costă prea mult.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Radiodifuzorii plătesc o taxă de participare la competiție, suma fiind diferită, în funcție de mărimea țării, informează BBC News. Potrivit postului britanic, unor țări li s-au cerut sume mai mari de bani după ce Rusia a fost exclusă din concurs anul acesta, ca urmare a invadării Ucrainei. Rusia era unul dintre marii contributori financiari. În aceste condiții, Muntenegru și Macedonia de Nord au anunțat că nu vor concura la Eurovision 2023.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înregistrare, precum și costul șederii în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente deja planificate”, au declarat reprezentanții postului public de radiodifuziune din Muntenegru, RTCG.

Costul total pentru participarea tuturor radiodifuzorilor implicați se ridică în mod normal la aproximativ 5 milioane de lire sterline, dar sumele care revin fiecărui participant nu sunt făcute publice.

Este de așteptat ca și alte țări să se retragă din competiție din aceleași motive.

Cei doi radiodifuzori care și-au anunțat retragerea - RTCG and MRT – nu au reușit să treacă de fazele semifinale ale concursului organizat anul acesta la Torino, Italia. Reprezentanții MRT au declarat că „taxa crescută pentru participare”, precum și criza energetică din Macedonia de Nord, i-au forțat să ia decizia.

Organizatorii concursului de muzică - EBU – au declarat că ”sunt angajați să mențină costurile de participare cât mai accesibile” și că taxele sunt ”calculate în funcție de numărul de țări participante” ținând cont de ”mărimea relativă și statutul financiar al fiecărui membru”.

O listă completă a țărilor carevor participa la Eurovision în 2023 urmează a fi confirmată în cursul acestei săptămâni.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite