Culisele Cirque du Soleil: cum se pregătesc acrobaţii pentru uimitorul spectacol din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să intri în culisele Cirque du Soleil e ca şi cum ai păşi într-un mic univers paralel în care oricine poate zbura şi face salturi nebuneşti în aer. În schimb, pentru cei 110 oameni implicaţi în spectacolul „Quidam“, care va avea cinci reprezentaţii în România, reprezintă normalitatea.

Miercuri, 28 ianuarie, ora 15:00. Romexpo a devenit pentru câteva zile casa acrobaţilor de la Cirque du Soleil. Şi când spun „casă“ nu exagerez cu nimic, pentru că în spatele scenei există sală de fitness, sală de mese, bucătărie, spălătorie şi un întreg atelier de croitorie.

Sala de spectacol este scăldată într-o lumină difuză şi se pot distinge câteva siluete strânse în faţa scenei. Suntem anunţaţi că repetiţiile încep în zece minute şi că vom putea vedea un număr clasic – o piramidă umană. Rând pe rând, acrobaţii îşi fac apariţia. Sunt 15, jumătate ruşi, jumătate ucraineni şi un singur britanic, un băiat mic de înălţime, firav la prima vedere. La polul opus, este Andrei, din Ucraina. Un tip solid, dar cu un veşnic zâmbet larg ce-i luminează faţa. Andrei se desprinde din grup şi începe să danseze haotic, să se maimuţărească. Brigitte, reprezentanta companiei canadiene, îi spune râzând: „Oamenii din presă sunt deja aici“. Andrei se plesneşte cu palma peste frunte, ne zâmbeşte încurcat şi se retrage rapid în mijlocul colegilor lui.

Cirque du Soleil. Emoţia, cea mai mare mulţumire pentru acrobaţi

Sunt veseli şi, după câteva minute de încălzire, căpitanul echipei îi face un semn „fetei de la butoane“. Muzica porneşte. Piese de radio, comerciale. Acrobaţii încep să „zboare“. Feţele le sunt încordate, iar sincronizarea – perfectă. Se sfătuiesc între ei, gesticulează şi râd mult. Îşi montează singuri plasele, stâlpii de pe scenă şi echipamentele de siguranţă. Când termină antrenamentul, tot singuri le strâng. Durează patru ore ca decorul să fie dezansamblat complet, până la ultimul şurub, şi încărcat în camioane. Dar a devenit o rutină. 

image

Câteva minute mai târziu, îl revăd pe Andrei (foto) în culise. Îmi zâmbeşte şi îmi strânge mâna cu putere. Este ciufulit, poartă un tricou albastru şi încălţăminte de un galben ţipător. Îmi povesteşte că s-a alăturat circului în urmă cu doi ani şi că cea mai grea parte a meseriei este să se bărbierească. „Trebuie să o fac în fiecare zi“, îmi spune izbucnind în râs. Tot el îmi dezvăluie, aproape şoptit, că nu-i pasă foarte mult de aplauze şi ovaţii. Pentru Andrei e important ca oamenii să plângă la spectacolele lui, să fie emoţionaţi, să le pese. 

Cirque du Solei. Povestea frumoasă din culise

În spatele scenei e o altă poveste. Peruci, pălării, costume şi pantofi viu coloraţi sunt înşirate peste tot, în cea mai atentă ordine. Câţiva acrobaţi stau tolăniţi în faţa unei sobe electrice, iar un altul pedalează de zor. În atelierul de croitorie se lucrează în linişte, o tânără cu cercel în nas „coafează“ o perucă, o alta lustruieşte pantofii, iar două doamne cos nişte rochii albe. Costumele sunt reparate în fiecare săptămână pentru că se deteriorează foarte uşor, iar fiecare pantof este revopsit pentru că se zgârie. Fiecare artist are între două şi şapte costume, plus rezerve. În spectacolul „Quidam“ există 250 de costume diferite, 500 de accesorii şi aproximativ 300 de perechi de pantofi. 

image

Credeţi sau nu, fiecare artist îşi aplică singur machiajul - au manuale detaliate pas cu pas, cu ilustraţii, care îi ajută să-şi ducă la bun sfârşit uluitoarele transformări. Pentru unii, durează jumătate de oră, pentru alţii - o oră şi jumătate. „Sunt mari acrobaţi care se chinuie să folosească dermatograful“, spune râzând Brigitte. Pentru a înlocui machiajele consumate de la ultima reprezentaţie, „Quidam“ are nevoie de nici mai mult, nici mai puţin de 25 de kilograme de machiaj.

Distribuţia internaţională a spectacolului „Quidam“ reuneşte 45 de acrobaţi, actori, muzicieni şi cântăreţi de înaltă ţinută artistică, însă întreaga echipă numără 110 persoane. În poza de mai jos, acrobaţii pun în scenă un număr destul de complicat. Nu uitaţi, totuşi, că în timpul spectacolului, ei se află în faţa a mii de oameni, reflectoarele sunt puternice, muzica este tare, poartă costume complicate şi faţa le este acoperită de machiaj. Şi noi care credeam că meseriile noastre sunt stresante. 

image

Reprezentaţiile vor avea loc astăzi, 29 ianuarie, vineri, 30 ianuarie, sâmbătă, 31 ianuarie - toate de la ora 20:00 - şi duminica, 1 februarie, de la orele 13:00 şi 17:00, iar porţile Pavilionului Central al Romexpo se vor deschide cu o ora înainte de fiecare spectacol. Toate detaliile despre spectacolele Cirque du Soleil le puteţi găsi aici.

Show-ul „Quidam“ a avut premiera mondială sub cupola Cirque du Soleil din Montreal în aprilie 1996. De-atunci, spectacolul a fost în turneu pe cinci continente si a fost văzut de milioane de oameni. „Quidam“ spune povestea tinerei Zoé, o fată plictisită, ai cărei părinţi sunt distanţi şi apatici, o ignoră. Viaţa ei şi-a pierdut orice sens, iar în încercarea de a umple golul din existenţa sa, ea alunecă într-o lume imaginară – lumea Quidam –, unde întalneşte personaje care o încurajează să-şi dea frâu liber spiritului.

   

Istoria Cirque du Soleil a început în 1984, de la un grup de 20 de artişti de stradă. Astăzi Cirque du Soleil este o importantă organizaţie cu sediul în Québec, ce oferă divertisment de înaltă ţinută artistică. Compania are 4.000 de angajaţi, incluzând mai mult de 1.200 de artişti din aproape 50 de ţări diferite. Peste 100 de milioane de spectatori din aproape 300 de oraşe din aproape 40 de ţări de pe şase continente s-au lăsat uimiţi şi încântaţi până acum de Cirque du Soleil.

Artiştii de la Cirque du Soleil revin pentru a treia oară în România, după ce au susţinut prima reprezentaţie, „Saltimbanco“, în 2012, iar pe cea de-a doua, „Alegria“, în 2013. 


Alte ştiri despre Cirque du Soleil:

Cirque du Soleil revine în România şi aduce fascinanta lume din „Quidam“

Cirque du Soleil revine în România: tot ce trebuie să ştiţi despre spectacol

FOTO VIDEO „Alegría, Alegría!“: artă şi sport în primul spectacol Cirque du Soleil de la Bucureşti

FOTO VIDEO Culisele Cirque du Soleil, unde acrobaţi cu medalii se machiază singuri, îşi spală hainele şi se încurajează cu „Keep calm and get it f*cking done“

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite