VIDEO The Wolf of Wall Street: Cercul puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1987, Oliver Stone, fostul student al lui Martin Scorsese la şcoala de film, avea mare succes cu “Wall Street”, filmul despre cupiditatea brokerilor de pe Wall Street. Rolul Gordon Gekko, mentorul tânărului broker Bud Fox (Charlie Sheen), i-a adus lui Michael Douglas un Oscar.

Drumul spre Wall Street

Tânărul Jordan Belfort, de 25 de ani, a văzut atunci filmul şi şi-a propus să ajungă ca Gordon Gekko, ăsta a devenit idealul lui în viaţă. Jordon se născuse în Queens, New York, într-o familie de contabili, şi abandonase şcoala ca să intre în afaceri. În anii ’90, Belfort şi-a înfiinţat o firmă de brokeraj, Stratton Oakmont, angajând 1000 de tineri dornici să facă bani. Fiecare primea o pagină, pe care era textul cu care trebuia să lămurească potenţialul client să-şi investească banii, mulţi-puţini, prin intermediul lor. Belfort avea un motto: "Nu închide telefonul până când clientul cumpără sau moare." Firma controla acţiuni de peste 1 miliard de dolari. Angajaţii aveau comisioane imense, făcute peste noapte, iar viaţa în firmă însemna sex, droguri şi păcălirea clienţilor. Belfort a atras atenţia Mafiei, care a început “să spele bani” prin intermediul firmei lui. În 1991, Revista Forbes îl descria pe Belfort drept "un pervers Robin Hood, care ia de la bogaţi şi îşi dă lui, dar şi bandei lui de brokeri petrecăreţi". Numai că el nu lua numai de la bogaţi, ci de la mulţi oameni modeşti şi creduli.

I se spunea Wolf of Wall Street

Jordan Belfort îşi construise un imperiu, la fel ca Gordon Gekko, şi-l controla prin “omerta”, adica legea tăcerii. Fidelizarea angajaţilor i-a adus şi lui o avere, peste noapte. Proprietăţi, o soţie fotomodel, sejururi la cele mai scumpe hoteluri, droguri fără limită şi prostituate de lux, toate erau la îndemână. A cumpărat un yacht, care îi aparţinuse lui Coco Chanel, cu care se plimba oriunde în lume. Era cunoscut ca “Wolf of Wall Street”. Lăcomia este bună, cum spunea Gordon Gekko.

În 1998, a fost arestat pentru înşelăciune şi spălare de bani, în urma numeroaselor plângeri ale clienţilor păcăliţi. A fost condamnat la 4 ani de închisoare, dar a ieşit după 22 de luni, pentru că a încălcat legea tăcerii şi a colaborat cu FBI. Colegii de celulă l-au sfătuit să-şi scrie povestea, pentru că are ce spune.

Belfort primise, prin sentinţă, nu numai ani de închisoare, dar şi obligaţia de a le restitui păgubiţilor suma de 100 de milioane de dolari, aşa că trebuia să găsească o modalitate de a face bani.

Boiler Room

Cam în acelaşi timp cu eliberarea lui, apărea filmul “Boiler Room – Vârful Piramidei”, cu Vin Diesel, Giovanni Ribisi şi Ben Affleck, care este povestea firmei lui Belfort, Stratton Oakmont.  

Într-un interviu pentru telegraph.co.uk, Belfort a recunoscut că banii câştigaţi prin schema piramidală erau cheltuiţi cu mare uşurinţă, pentru că nu aveau nicio semnificaţie. “Faci o grămadă de bani fără niciun efort. Îi câştigi cumpărând şi vânzând încrederea oamenilor”.

După închisoare, Jordan Belfort a renunţat la droguri, iar soţia dăduse divorţ. A început să scrie. În 2008 apărea “The Wolf of Wall Street- Lupul de pe Wall Street”, iar în 2009 a publicat continuarea, “Catching The Wolf of Wall Street - Capturarea Lupului de pe Wall Street”. Cărţile au devenit imediat best seller, publicate în numeroase ţări.

"Idolii mei erau Gordon Gekko, personajul lui Michael Douglas, din filmul "Wall Street", şi personajul lui Richard Gere din filmul "Pretty Woman- Frumuşica". Vroiam să fiu cel mai tare bogătaş de pe Wall Street şi să am tot ce e mai bun  - apartamente de lux din hoteluri, Ferrari, casă pe plajă, blonda cea mai frumoasă, cel mai scump vin, licitaţii de artă, un yacht", spunea el într-un interviu pentru news.com.au.

Martin Scorsese & Leonardo DiCaprio

Belfort se afla în Australia pentru că ţine conferinţe motivaţionale în toată lumea, în care prezintă Straight Line System, metoda lui de a face “o vânzare perfectă”. Sistemul de vânzare, pe care l-a patentat în “boiler room” de la firma cu care a început, este folosit acum de marile firme de pe Wall Street.

Credibilitatea lui Jordan are acum un argument serios - filmul “The Wolf of Wall Street”, regizat de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio în rolul lui Belfort. “Sunt norocos, pentru că o parte importantă din film este despre Straight Line System”, a mai afirmat Belfort.

Din distribuţia filmului fac parte Jonah Hill (Moneyball – Arta de a învinge), Mathew McConaughey (Ed TV, Magic Mike), Margot Robbie (Pan Am), Jean Dujardin (Artistul), Kyle Chandler (Argo, Zero Dark Thirty). Martin Scorsese le-a dat roluri secundare şi unor colegi-regizori, ca Jon Favreau, Rob Reiner şi Spike Jonze.  

Filmul lui Scorsese, care va avea premiera în decembrie, închide un cerc al puterii, deschis de Oliver Stone în 1987. Evoluţia lui Jordan Belfort este o cheie semnificativă pentru descifrarea crizei economice mondiale, în care “pacientul zero”, ca să ne referim şi la “Ziua Z – Apocalipsa”, e pe Wall Street.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite