VIDEO America şi relaţia ei complicată cu drogurile: cum se pune problema la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al Pacino, în rolul lui Tony Montana
Al Pacino, în rolul lui Tony Montana

În urmă cu câteva zile, consumul de marijuana în statul Washington a devenit legal. De altfel, legalizarea marijuanei este serios luată în calcul în mai multe state americane. Problema americanilor cu drogurile este una mult mai profundă, însă, iar pentru producătorii de la Hollywood nu fost niciodată un subiect tabu.

Hollywoodul este cunoscut ca fiind un oraş cu oameni cu vederi deshise. Cu toate acestea, afacerile primează, iar principala afacere aici sunt filmele, care aduc sute de milioane de dolari.

Drept urmare, peliculele care tratează subiectul fierbinte al traficului şi consumului de droguri nu pot fi ocolite. Există însă două categorii principale în care se încadrează aceste filme: filme cu mesaj şi filmele cu multă acţiune. În prima categorie intră producţii dramatice precum „Maria Full of Grace“ sau „Requiem for a Dream“, iar la polul opus se află pelicule ca „Scarface“ şi „Blow“.

   „Scarface“

   Filmul urmăreşte povestea unui cubanez, Tony Montana (Al Pacino), care, împreună cu prietenul lui Manny Ray, pune bazele unui cartel al drogurilor în Miami. Deşi violenţa din film a fost tratată mai mult ca un spectacol, criticii au catalogat filmul ca fiind unul foarte violent şi cu un limbaj mult prea explicit pentru anul 1983, atunci când a fost realizat.

  „Blow“

Filmul, inspirat dintr-o poveste reală, prezintă perioada în care cocaina devine una dintre cele mai mari afaceri la nivel internaţional. George Jung (personajul principal) este un băiat dintr-un orăşel de provincie, care a decis să urmeze visul american dar în felul lui. Astfel, el devine primul american care face trafic cu cocaină pe scară largă în SUA. Însă toate visurile lui se vor nărui din cauza lăcomiei.

„French Connection“

Filmul „Filiera franceză“, în regia lui William Friedkin, a obţinut mai multe premii Oscar: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu adaptat. Războiul Drogurilor se dă de această dată într-un magazin de dulciuri, traficanţi fiind prinşi de doi poliţişti parteneri. Pelicula face parte din zona filmelor de acţiune şi include una dintre cele mai bune scene de urmăriri filmate vreodată la Hollywood.

„American Gangster“

Detectivul Richie Roberts (Russell Crowe) primeşte sarcina de a curăţa străzile din New York de traficanţii de droguri. Unul dintre cei mai importanţi adversari cu care se confruntă este Frank Lucas (Denzel Washington), cel mai mare traficant din Harlem, care a transformat contrabanda cu heroină într-o adevărată artă.

„Traffic“

„Trafic“ spune povestea reală a traficului de droguri şi riscurile la care eşti supus ca şi traficant. Filmul, în regia lui Steven Soderberch, îi are în rolurile principale pe Catherine Zeta-Jones şi pe Michael Douglas. Chiar dacă persnajul lui Douglas este, în aparenţă, o persoană minunată, obsesia lui de a lupta în Războiul Drogurilor aduce prejudicii de nedescris familiei sale.

  „Half Nelson“

Uitaţi de rolul romantic din „The Notebook“ sau capacitatea sa de a se uita în gol ore în şir în filmul „Drive“, pentru că prestaţia lui Ryan Gosling a atins cote maxime în filmul „Half Nelson“. Filmul oferă o privire complexă asupra universului consumatorilor de droguri.

 „Maria Full of Grace“

„Maria Full of Grace“ este povestea sfâşietoare a unei tinere gravide care este de acord să devină un cărăuş de droguri pentru a scăpa de o viaţă plină de neajunsuri. Metoda de transport este dificilă şi periculoasă. Maria înghiţea pacheţelele cu droguri şi le preda apoi în SUA, altor traficanţi.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite