Virusul variolei ar putea trata o formă gravă de cancer la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul variolei, inoculat printr-un vaccin, ar putea trata cancerul agresiv de sân FOTO: Shutterstock
Virusul variolei, inoculat printr-un vaccin, ar putea trata cancerul agresiv de sân FOTO: Shutterstock

Un posibil nou tratament pentru cancerul de sân pare că a fost identificat de cercetători în virusul variolei. Cândva, acesta provoca o boală de temut, dar astăzi ar putea fi folosit în tratarea uneia dintre cele mai periculoase forme de cancer. Până în prezent, oamenii de ştiinţă au făcut teste pe şoareci, iar rezultatele au fost încurajatoare.

Specialiştii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din cadrul Spitatului Memorial „Sloan-Kettering“, din New York, au descoperit că un virus din familia celor care provoacă variola poate fi folosit în tratarea unui anumit tip de cancer mamar, numit tripu-negativ sau TNBC (Triple-Negative Breast Cancer).

Acest tip de cancer este foarte periculos, deoarece nu răspunde la terapiile hormonale şi la imunoterapie, care tratează cu succes alte forme de cancer mamar. Tumorile triplu-negative sunt tratate cu chimioterapie, dar tind să fie mai agresive şi să recidiveze mult mai repede, scrie ABC News.

„Unul dintre motivele pentru care am vrut să mă concentrez asupra cancerului de sân triplu-negativ este faptul că nu există opţiuni de tratament pe termen lung. În prezent, singurele soluţii sunt chirurgia şi chimioterapia, dar acest tip de cancer este foarte agresiv şi se răspândeşte în corp destul de repede (metastaze). Rezistenţa la mai multe medicamente chimioterapice se dezvoltă rapid, aşa că pacienţii rămân foarte uşor fără opţiuni de tratament“, a declarat Sepideh Gholami, autorul principal al studiului.

Se estimează că aproximativ 10-20% din cazurile de cancer de sân reprezintă forma tripu-negativă. Este răspândit cu preponderenţă la femeile sub 35 de ani.

Concluziile studiului au arătat că virusul vaccinia, numit GLV-1h164, administrat sub formă de vaccin, a reuşit să pătrundă în celulele canceroase şi, astfel, să distrugă tumorile. De asemenea, el a prevenit dezvoltarea vaselor de sânge care alimentau tumorile, ceea ce a dus la dispariţia cancerului la şoareci.

Miliarde de oameni au fost vaccinaţi antivariolă în trecut pentru a eradica boala, fără efecte secundare notabile. Potrivit specialiştilor, noul vaccin va avea un nivel similar de siguranţă. Cu toate acestea, utilizarea sa ca terapie la pacienţii cu cancer tripu-negativ necesită un studiu clinic pentru a se evalua eficacitatea sa reală.
 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite