STUDIU A fi inteligent nu depinde de mărimea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu dimensiunea creierului determină inteligenţa, ci structura lui şi numărul de conexiuni dintre neuroni
Nu dimensiunea creierului determină inteligenţa, ci structura lui şi numărul de conexiuni dintre neuroni

Dimensiunea creierului nu contează în ceea ce priveşte dezvoltarea inteligenţei. Creierul lui Einstein nu era mai mare decât media, dar s-a remarcat prin inteligenţa sa cu trăsături de geniu.

Un creier mai mare nu denotă un grad de inteligenţă mai ridicat. Există animale precum caşalotul, al cărui creier cântăreşte peste 9 kilograme, permiţându-i să rămână în apnee, adică fără aer, 90 de minute, dar care nu se remarcă printr-un grad mai mare de inteligenţă comparativ cu alte animale. La fel şi în cazul oamenilor, inteligenţa nu are nicio legătură cu dimensiunea creierului, ci mai degrabă cu modul în care este structurat. Până de curând se presupunea că există o legătură între mărimea creierului şi performanţele intelectuale. Existau chiar păreri ale unor cercetători care atribuiau bărbaţilor capacităţi intelectuale superioare femeilor, tocmai pentru că volumul creierului bărbaţilor este, în general, mai mare decât al femeilor.

Un studiu al unei echipe internaţionale, coordonată de Universitatea din Viena, aduce informaţii menite să clarifice cât de cât controversele legate de mărimea creierului. Jacob Pietschnig, cercetător în neuroştiinţe, şi colaboratorii săi au ajuns la concluzia că „stimularea cortexului, a mezencefalului (creierul mediu) şi a creierului mic, precum şi crearea unor bune conexiuni între materia albă şi materia cenuşie sunt lucruri mult mai importante decât dimensiunea masei cerebrale în sine”. Aşadar, capacităţile cognitive la oameni sunt determinate de cortex şi de conexiunile dintre neuroni, mai exact, de numărul de sinapse.

Pentru a obţine acest rezultat, oamenii de ştiinţă au făcut o analiză a 88 de studii asupra subiectului, bazate pe 8.000 de cazuri, şi au publicat rezultatele în revista „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite