Diabetul are un efect dezastruos asupra creierului

Diabetul are un efect dezastruos asupra creierului

Monitorizarea atentă a glicemiei te ajută să ţii în frâu complicaţiile diabetului  FOTO Arhivă

Diabetul este o boală parşivă. Se spune că nimeni nu moare de diabet, ci de complicaţiile lui. Iar cele mai de temut sunt complicaţiile cardiovasculare. Recent, cercetătorii au aflat un nou risc ce îi pândeşte pe diabetici: boala Alzheimer. Riscul demenţei este cu atât mai însemnat, cu cât nivelul glicemiei este scăpat de sub control.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diabeticii au un motiv în plus pentru a respecta tratamentul şi a menţine glicemia în limite normale. Un nou studiu prezentat la congresul de diabetologie de la Stockholm îi avertizează pe cei cu diabet tip 2 că, dacă nu-şi ţin sub control nivelul glicemiei şi nu se abţin de la zahăr, sunt expuşi riscului de a dezvolta o formă de demenţă precum boala Alzheimer.

Legătura dintre diabet şi boala Alzheimer a fost stabilită în cadrul unui studiu, derulat pe parcursul a 8 ani, timp în care au fost monitorizaţi peste 350.000 de diabetici cu vârsta peste 50 de ani. Participanţii nu aveau nicio problemă cognitivă. La final, cercetătorii de la Institutul Goteborg (Suedia) au aflat că pacienţii care nu şi-au supravegheat nivelul glicemiei prezentau un risc dublu de a fi spitalizaţi din cauza demenţei, comparativ cu ceilalţi diabetici.

Cum se explică asocierea dintre glicemia necontrolată şi riscul demenţei? Creierul are nevoie de glucoză pentru a funcţiona corect. În caz de creştere (hiperglicemie) sau de scădere (hipoglicemie), creierul poate „deraia” şi astfel apar tulburările cognitive.

Hiperglicemia afectează pereţii vaselor mici de sânge care hrănesc şi oxigenează creierul, ceea ce măreşte riscul demenţei de tip Alzheimer, potrivit profesorului Lyse Bordier, diabetolog la Spitalul Begin, din Saint Mande, citată de cotidianul francez Le Figaro.

Studiul prezentat la Stockholm aduce o abordare interesantă a relaţiei dintre diabet şi demenţă. Dar nu este suficient pentru a înţelege amploarea proceselor care duc la apariţia tulburărilor cognitive la persoanele diabetice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările