Simptome ciudate? Află care ar putea fi cauzele şi soluţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgomotele în urechi pot apărea după administrarea unor medicamente sau în cazul formării dopurilor de ceară FOTO: Shutterstock
Zgomotele în urechi pot apărea după administrarea unor medicamente sau în cazul formării dopurilor de ceară FOTO: Shutterstock

Crampe, cârcei, frisoane, spasme... De obicei, sunt simple neplăceri de moment, dar aceste simptome aparent bizare înseamnă că organismul încearcă să ne transmită mesaje privind starea noastră de sănătate.


O senzaţie de leşin atunci când te ridici brusc

O primă explicaţie pentru această manifestare ar putea fi o uşoară deshidratare. Dar de vină poate fi şi hipotensiunea arterială ortostatică. Mai exact, sângele coboară brusc dinspre cap spre picioare de îndată ce te ridici. Persoanele cu tensiune arterială scăzută sunt cele mai predispuse la acest fenomen.

Soluţia: Consumă fluide în cantităţi mari şi ridică-te încet, treptat de pe scaun, recomandă Donnica Moore, medic în Far Hills, New Jersey, citată de Yahoo! Health. Dacă această stare persistă sau se ajunge chiar la leşin ar trebui să consulţi un medic.

Urina are un miros ciudat

Schimbarea culorii sau a mirosului urinei poate fi cauzată de anumite mâncăruri, cum ar fi sparanghelul, sau de anumite medicamente sau suplimente alimentare. Totodată, acesta ar putea fi un semn al infecţiilor urinare, chiar dacă nu ai dureri sau dacă nu simţi nevoia să mergi des la toaletă, semne obişnuite ale bolii, după cum afirmă şi Kathryn Teng, medic la Clinica din Cleveland.

Soluţia: „Bea multe lichide pentru a elimina eventualele cauze alimentare“, spune Teng. Dacă mirosul neplăcut şi culoarea anormală persistă, atunci ar trebui să mergi la medic. O analiză de urină poate determina eventualele probleme de sănătate care ar putea sta la baza acestei manifestări, cum sunt diabetul sau afecţiunile renale.

Durere la subsuoară

Una dintre principalele cauze ale inflamării şi durerii în zona axilei o reprezintă creşterea sub piele a unor fire de păr, infectarea unui folicul, ca urmare a epilării cu lama de ras. Dar aceste simptome pot apărea şi din cauza inflamării unuia dintre ganglionii limfatici, cauza fiind o infecţie în corp.

Soluţia: Aplică o compresă caldă de mai multe ori pe zi şi durerea ar trebui să dispară în aproximativ o săptămână, spun specialiştii. Medicul trebuie consultat în cazul în care durerea persistă şi dacă apare o roşeaţă sau o iritaţie. „Ar putea să fie un semn al unei infecţii a sânului, un chist sau chiar o tumoare“, avertizează Kathryn Teng.

Îţi transpiră palmele

Toată lumea are la un moment dat palmele transpirate, acesta fiind un răspuns normal al organismului la stres sau la emoţii.

Soluţia: Rezervă-ţi câteva minute pentru a te relaxa respirând adânc, meditând sau vizualizându-te într-un loc liniştit. Dar dacă palmele sunt transpirate în mod constant, ar fi bine să mergi la medic, fiindcă ai putea suferi de hiperhidroză, o afecţiune care constă în transpiraţia excesivă a palmelor, picioarelor sau axilei. Aplicarea unui antiperispirant pe palme poate trata această neplăcere. Acelaşi efect îl poate avea şi medicaţia prescrisă de un medic sau injecţiile cu toxină botulinică. În cazuri foarte grave, intervenţia chirurgicală poate îndepărta partea din nerv care duce la stimularea glandelor sudoripare în exces.

Spasme în timpul somnului

picioarenelinistite

Aceste „porniri“ sunt, probabil, „rateuri“ ale unor nervi în timp ce creierul şi întregul corp se cufundă în somn. „O întrerupere a semnalului trimis de creier către corp de a se relaxa poate provoca tresărirea membrelor şi a capului“, spune Clete A. Kushida, dictor medical al Stanford Sleep medicine Center, din oraşul Redwood, California.

Soluţia: Nu poţi face nimic pentru a preveni aceste spasme inofensive. Din fericire, ele durează doar câteva secunde. Dacă se întâmplă frecvent şi perturbă somnul, de vină ar putea fi anumite tulburări de somn, cum sunt apneea (întreruperea temporară a respiraţiei în timpul somnului) sau aşa-numitul sindrom al picioarelor neliniştite.

Crampe în timpul nopţii

Crampele la nivelul picioarelor care te trezesc din somn noaptea pot fi cauzate de un dezechilibru electrolitic, adică de carenţa unor substanţe precum potasiu, magneziu sau calciu, ori de o uşoară dezhidratare.

Soluţia: Dacă te trezeşte un astfel de cârcel, ar trebui să te ridici din pat şi să încerci să mergi, apoi să îţi masezi muşchiul pentru a-l relaxa. Însă, dacă resimţi aceste dureri pe timpul nopţii, dar şi pe timpul zilei, o vizită la medic nu ar strica. Tulburările de coagulare şi afectarea unor nervi de la nivelul picioarelor ar putea fi de vină.

Amorţirea degetelor de la picioare

Când îţi mişti picioarele într-un mod repetitiv, în timpul unui antrenament, de exemplu, sau dacă pantofii sunt prea strâmţi, „micii nervi dintre degetele de la picioare pot fi prinşi ca într-o strânsoare atunci când pui presiune pe partea din faţă a labei piciorului, ceea ce provoacă senzaţia de amorţire a degetelor“, spune Sabrina Strickland, chirurg ortoped la Spitalul de Chirurgie Specială din New York.

Soluţia: În timpul antrenamentelor, poartă încălţări confortabile, care să-ţi permită să-ţi mişti de câteva ori degetele de la picioare. Evident, trebuie să renunţi la pantofii care-ţi „sugrumă“ laba piciorului. Dacă această amorţeală apare şi în timpul altor activităţi sau pur şi simplu nu dispare, poţi avea o problemă cu nervii de la nivelul piciorului.

Maxilarul trosneşte

maxilarblocat

Articulaţia temporomandibulară, care uneşte mandibula de osul temporal al craniului este cea care cauzează acest sunet. „Trosneşte atunci când articulaţia nu se mişcă corect sau nu revine corect la poziţia iniţială“, explică Raj.

Soluţia: Nu există una, se autocorectează. Dacă trosnitura este însoţită de durere, dureri de cap sau de blocarea maxilarului, este cazul să mergi la medic. Aceste simptome pot indica o tulburare a articulaţiei maxilarului, artrită sau alte tipuri de afecţiuni ale articulaţiei care necesită tratament, cum ar fi folosirea unei măşti de protecţie a maxilarului pe timpul nopţii.

Zgomote în urechi

În cele mai multe cazuri, zgomotele sau ţiuitul în urechi este denumit medical tinitus, apar fără stimul extern şi pot fi cauzate de o pierdere parţială a auzului, spune Cristina Cabrera-Muffly, medic ORL la Clinica din Cleveland. Principalele cauze care explică pierderea temporară a auzului şi apariţia zgomotelor în urechi sunt unele medicamente, cum ar fi aspirina şi anumite antibiotice, alergiile, dar şi acumularea de ceară în urechi, sub formă de dop.

Soluţia: În mod normal, întreruperea administrării medicamentelor, a contactului cu factorii alergeni sau îndepărtarea dopului de ceară cu ajutorul medicului sunt soluţii eficiente pentru eliminarea zgomotelor din urechi. Dar dacă ele persistă, este necesară vizita la un medic specializat în otorinolaringologie, pentru realizarea testelor de auz (audiogramă etc.).

Inima îţi bate mai tare când te trezeşti brusc

În primul rând, inima bate mai puternic atunci când eşti speriat, adică atunci când creşte nivelul de adrenalină în corp. Dar şi când te trezeşti brusc din faza de somn REM (somnul cu vise, asociat cu mişcarea globilor oculari) ritmul cardiac este crescut, spun specialiştii.

Soluţia: Ritmul cardiac ar trebui să revină la normal în decurs de câteva minute după ce te-ai trezit. Dar bătăile rapide şi puternice ale inimii pot semnala şi o hipertensiune, iar dacă problema este însoţită de dureri în piept şi de starea de ameţeală, este posibil să fie vorba despre un infarct şi trebuie să suni de urgenţă la 112.

Mâncărimi atunci când mănânci anumite alimente

Persoanele alergice la polenul şi la puful de mesteacăn pot prezenta mâncărimi la nivelul limbii, gingiilor sau întregii guri atunci când mănâncă alimente care conţin substanţe similare, cum sunt merele, morcovii şi migdalele.

Puncte în câmpul vizual

vedereproblema

Acele mici pete albe care plutesc în câmpul tău vizual sunt, probabil, minuscule fragmente de ţesut din corpul vitros (gel vâscos care ocupă spaţiul cuprins între faţa posterioară a cristalinului şi faţa internă a retinei), susţine Ruth D. Williams, purtător de cuvânt la Academiei Americane de Oftalmologie.

Soluţia: În cele mai multe cazuri, aceste puncte dispar de la sine, fiindcă fragmentele de ţesut se resorb. Dar punctele negre, asociate cu senzaţia unor lumini intermitente, pot fi un semnal de alarmă cu privire la starea retinei (pot fi simptome ale rupturii de retină).

Degetele refuză să se îndoaie

Când degetele au fost într-o poziţie fixă pentru mai mult timp, spre exemplu dacă ai scris mult sau dacă ai dormit într-o anumită poziţie, tendoanele flexoare (care ajută la îndoirea degetelor) se inflamează şi se blochează.

Soluţia: Foloseşte cealaltă mână pentru a îndoi degetele blocate şi menţine-le astfel câteva secunde. De asemenea, poţi pune gheaţă pe încheietură sau poţi lua un antiinflamator, pentru a reduce inflamaţia.

Ţi se zbate un ochi

Stresul, oboseala, prea multă cafea sau băuturi cu cafeină sunt cele mai întâlnite cauze ale acestei probleme, determinând muşchiul pleoapei superioare sau inferioare să se contracte ritmic, spune Williams.

Soluţia: Închide ochii şi respiră adânc, relaxat. Dacă spasmele oculare apar regulat, poate fi vorba despre un dezechilibru electrolitic şi este nevoie să consulţi medicul pentru prescrierea unor suplimente alimentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite