Poliomielita: boală a secolului trecut cu reminiscenţe în zilele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX şi care acum este considerată eradicată. O persoană din 200 este infectată cu acest virus şi suferă distrugeri mari ale sistemului nervos, conducând la diverse grade de paralizie. Sunt afectaţi, în special, copiii sub cinci ani.

Denumită „o boală a civilizaţiei“, poliomielita începe să se răspândească din secolul al XIX-lea şi, se crede, este o consecinţă a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Vaccinul a fost descoperit de Jonas Salk, biolog american, în anii '50, iar în 1961, Albert Sabin a dezvoltat un vaccin administrabil pe cale orală. Datorită unui efort global de a eradica poliomielita, cazurile au scăzut până la 223 în 2012 (de la 350.000 în urmă cu 25 de ani).

În România, vaccinarea antipoliomielitică este inclusă în programul naţional de imunizare şi se administrează în două moduri: pe cale orală şi intramuscular sau subcutanat, preferându-se varianta injectabilă.

În ţările dezvoltate se preferă injecţia. Vaccinarea orală este recomandată în ţările subdezvoltate, deoarece în pilulă, spre deosebire de injecţie, unde virusul este mort, virusul este viu şi se înmulţeşte în tubul intestinal, produce antiviruşi şi este eliminat prin fecale. Astfel, fără să vrea, copilul care a primit pastila îi imunizează şi pe membrii familiei. 

image

Ultimul caz din România a fost înregistrat în aprilie 1992, la un copil de etnie romă din Giurgiu, care nu fusese niciodată vaccinat. „Poliomielita se consideră boala eradicată la nivel mondial“, spune doctorul Sorin Petrea, infecţionist pediatru şi directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti.

Pericolele poliomielitei

În ceea ce priveşte frica de vaccin, destul de des întâlnită în ultima vreme, doctorul Sorin Petrea spune că este o prostie. „Orice inconvenient al vaccinului este neglijabil în comparaţie cu pericolul morţii. Poliomielita este o boala mortală şi, pe cine nu omoară, îl lasă cu sechele pe toată viaţa, cu mari defecte fizice, în special paralizii la picioare, de obicei asimetrice (se opreşte un picior din dezvoltare). Cea mai mare prostie este să nu te vaccinezi“, avertizează Sorin Petrea.

Efecte adverse ale vaccinului sunt simptome asemănătoare cu gripa, diaree şi pareze. Foarte rar se înregistrează poliomielită postvaccinală după vaccinul oral (cel dezvoltat de Albert Sabin). Deoarece poliomielita afectează sistemul nervos, printre efectele adverse se numără şi afecţiunile neurologice (paralizii şi convulsii).

Tratamentul bolii este aproape inexistent. Afectând sistemul nervos, o parte din tratament se bazează pe gimnastică medicală pentru ameliorarea efectelor asupra organismului. În cazul în care sunt afectaţi muşchii respiratori (în absenţa respiraţiei artificiale) se poate ajunge la deces. 

Poliomielita acum

Virusul polio se răspândeşte. Trebuie oprit“, spune Roni Gamzo, ministrul Sănătăţii din Israel. Anul acesta, în Israel, virusul a venit din Egipt, în februarie. A fost detectat, la sfârşitul lunii mai, în canalizarea oraşului Rahat. Ultima epidemie de poliomielită din Israel a avut loc în 1988. Atunci, 16 israelieni au suferit de paralizie.

Acum, într-o adevărată declaraţie de război împotriva virusului poliomielitic, Israelul a început vaccinarea a peste 30.000 de copii. „Operaţiunea anti-polio“, începută duminică, va dura 60 de zile.

Ministerul Sănătăţii din Israel a dat o declaraţie prin care îndeamnă părinţii să-şi vaccineze copiii împotriva acestei boli infecţioase. „Pericolul acestei boli este real şi iminent şi nu va dispărea decât dacă ne vaccinăm copiii“, specifică declaraţia ministerului, liniştind părinţii că vaccinarea este sigură şi că nu are efecte secundare grave.


Citeşte mai multe:

VIDEO Nouă protecţie 6 în 1 pentru copii împotriva bolilor grave

Peste 3 milioane de vieţi sunt salvate an de an în lume de medici cu ajutorul vaccinurilor, arată statisticile. Pentru a reduce riscul efectelor adverse, progresele medicale permit imunizarea împotriva unui număr mare de boli printr-o singură injecţie. Un nou vaccin oferă protecţie pentru şase afecţiuni grave printr-o înţepătură.

Omul care trăieşte în spital de 45 de ani

Paulo Henrique Machado a trăit aproape toată viaţa lui în spital. A suferit de paralizie infantilă când era copil, cauză a poliomielitei. Astăzi respiră cu ajutorul aparatelor la care este conectat în permanenţă. Dar în ciuda neajunsurilor sale, a învăţat să lucreze pe calculator, iar acum creează un serial de televiziune despre propria viaţă.

Bebeluşii din judeţul Sibiu au rămas fără vaccinuri împotriva hepatitei B şi a poliomielitei

Stocurile de vaccinuri Infanrix Hexa şi Pentaxim, care se administrează bebeluşilor împotriva hepatitei B, a tetanosului şi a poliomielitei, s-au apuizat în judeţul Sibiu. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a inforamt medicii de familie să facă liste de aşteptare până când serurile vor fi din nou distribuite. Informaţia a fost făcută publică de medicul Georgeta Marga în cadrul unei conferinţe de presă ţinute luni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite