Operaţie de scolioză, în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Mihai Jianu a operat cea mai gravă formă de deviaţie a coloanei întâlnită până acum. Chirurgii ortopezi de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ au realizat o intervenţie asupra coloanei unei adolescente de 16 ani care avea o curbură de 160 de grade.

În urmă cu o lună, prof. Jianu a operat cea mai severă formă de scolioză cunoscută în literatura internaţională. Este vorba despre o adolescentă de 16 ani pentru care viaţa devenise un chin.

„Valoarea curburii coloanei ajunsese la 160 de grade, motiv pentru care pacienta avea tulburări neurologice şi respiratorii, deoarece cutia toracică se torsionase", a explicat prof. dr Mihai Jianu, şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din Capitală şi chirurgul care a tratat peste 14.000 de cazuri de scolioză.

Au urmat două operaţii complicate. După prima, valoarea curburii a ajuns la 95 de grade, iar după cea de-a doua, care a fost realizată în august, a ajuns la 30 de grade. Operaţia a constat în prinderea unei tije pe coloană cu ajutorul unor şuruburi, introduse în aproape fiecare vertebră. O astfel de intervenţie durează între 5 şi 7 ore şi este indicată, în cazul fetelor, la vârsta de 13-14 ani, respectiv de 15-16 ani, în cazul băieţilor.

Deviaţia coloanei apare în adolescenţă

Boala afectează în special fetele (80% din cazuri) şi apare, de regulă, la vârsta pubertăţii. Prof. dr Jianu spune că, din totalul scoliozelor, 2-3% apar încă de la naştere, din cauza unor malformaţii ale vertebrelor sau ale coastelor, iar 6-7% au alte cauze: boli neuromusculare, neurofibromatoză sau infirmitate motorie cerebrală. „Restul de 91-92% apar la vârsta de 10-12 ani", a completat specialistul.

Potrivit acestuia, în scolioză, există un protocol terapeutic, în funcţie de câte grade are curbura scoliotică: de la 0 la 30 de grade se recomandă gimnastică medicală, de la 30 la 50 de grade, gimnastică medicală şi purtarea unui corset special, iar peste 50 de grade, intervenţia chirurgicală. Deşi este o intervenţie foarte complicată, pacientul se dă jos din pat după trei zile de la operaţie şi poate merge după zece zile. De asemenea, după o perioadă de recuperare, bolnavul are voie să practice orice sport doreşte, viaţa sa revenind la normal.

image

Avem cele mai grave forme de boală

România are cel mai mare număr de scolioze incorect tratate sau diagnosticate târziu din Europa. Tot pe primul loc ne aflăm şi la formele grave de scolioză, afecţiune care se caracterizează prin deformarea coloanei vertebrale în plan frontal, în formă de „S". „Primii care ar trebui să observe deformaţiile coloanei la copii sunt părinţii (o ­curbură de 30 de grade se vede cu ochiul liber), apoi medicii neonatologi, de familie şi cei şcolari", a declarat prof. dr. Mihai Jianu.

Mituri despre scolioză

Prof. dr Mihai Jianu spune că, în România, s-au împământenit o mulţime de recomandări incorecte, care vin, de multe ori, chiar din partea medicilor. Iată câteva:

- Poziţia incorectă a copilului determină apariţia scoliozei.
- Ghiozdanul prea greu deformează coloana vertebrală.
- Înotul este tratamentul esenţial în scolioză.
- Dormitul pe un plan dur previne agravarea bolii.
- Durerile de spate însoţesc frecvent scolioza.
- Copiii cu scolioză trebuie scutiţi de educaţie fizică la şcoală.
- Se interzic sporturile în care se utilizează o singură mână.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite