Obişnuieşti să te abţii să strănuţi? Un britanic a ajuns la spital din cauza acestui obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radiografie

Dacă-ţi vine să strănuţi, chiar şi într-un loc în care e linişte deplină, sfatul medicilor este ca acest reflex automat să nu fie suprimat. Un britanic în vârstă de 34 de ani a avut nevoie de două săptămâni în spital ca să înveţe această lecţie.

Bărbatul s-a strâns de nas şi a ţinut gura închisă în momentul în care a simţit că urmează un strănut puternic. Imediat a simţit o pocnitură în gât, dar nu a acordat atenţie incidentului decât peste câteva ore, când a început să-l doară. Abia când a simţit umflătură şi a remarcat că vocea i s-a schimbat a ajuns la spital. 

„Acest bărbat în vârstă de 34 de ani a spus că dintotdeauna s-a abţinut să strănute din motive de igienă. Adică a făcut asta vreo 30 de ani, doar că de data asta a fost diferit“, a constatat doctorul ORL Wanding Yang, autoarea raportului „Când strănutul duce la pârâituri în gât“ publicat în jurnalul medical BMJ Case Reports

Iniţial, medicii au văzut umflături la nivelul gâtului şi când au examinat ţesutul moale au auzit pocnituri şi pârâituri. Yang explică faptul că asta înseamnă că bule de aer au intrat în muşchiul bărbatului, adânc în ţesutul lui, potrivit CNN

Radiografiile au confirmat problema: prin încercarea de a se abţine să strănute, bărbatul şi-a provocat o mică fisură în gât. 

Radiografie

„Din fericire, a fost o perforare foarte mică şi nu a avut nevoie de operaţie", a spus Yang. 

Pacientul a primit antibiotice şi a trebuit să fie hrănit printr-un tub, care a fost îndepărtat după şapte zile. Simptomele sale s-au îmbunătăţit în timp ce se odihnea şi treptat a putut să mănânce alimente moi.

Strănutul reprezintă un reflex protector al corpului, care încearcă să îndepărteze particulele iritante care au intrat în nas. În timpul strănutului, o cantitate semnificativă de presiune se acumulează în plamani, iar aerul eliberat forţat prin cavitatea nazală îndepărtează iritantul. Astfel este refăcut sistemul de circulaţie a mucusului, care are rolul de a împiedica ajungerea în organism a substanţelor nocive pe care le inhalăm.

Un strănut poate propulsa picături mucoase la o viteză de peste 100 de kilometri pe oră. Dacă este suprimat, acel aer trebuie să ajungă undeva. În cazul britanicului, a rănit ţesutul din gât. De-a lungul timpului, medicii au constatat că înăbuşirea strănutului poate duce la problemele ale sinusurilor, leziuni sau infecţii ale urechii.

„Oprirea strănutului prin blocarea nărilor şi a gurii este o manevră periculoasă. Trebuie evitată, deoarece poate duce la numeroase complicaţii“, recomandă raportul citat. 

Te-ar putea interesa şi:

Şapte lucruri pe care probabil nu le ştiai despre strănut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite