Este benefică administrarea aspirinei în fiecare zi? Rezultatele surprinzătoare ale unui nou studiu

Este benefică administrarea aspirinei în fiecare zi? Rezultatele surprinzătoare ale unui nou studiu

Aspirina este un medicament ieftin, dar cu multe beneficii

Administrarea în fiecare zi a aspirinei pentru prevenirea crizelor cardiace şi a atacului vascular cerebral la persoanele sănătoase are beneficii. Acestea ar putea fi însă diminuate de o creştere a riscului de hemoragie, potrivit unui nou studiu britanic, preluat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce în SUA, medicii prescriu o doză mică de aspirină persoanelor sănătoase cu vârste între 50 şi 60 de ani pentru prevenirea bolilor cardiace, în Europa cardiologii fac acest lucru doar dacă apare o problemă medicală la inimă.

Aspirina subţiază sângele şi previne formarea cheagurilor pe artere. Un sânge prea fluid însă poate creşte riscul de hemoragie, potrivit agerpres.ro. prin urmare, ce fel de pacienţi ar trebui trataţi cu aspirină şi care nu?

Astfel, pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral sau un infarct de miocard, în mod evident beneficiile administrării aspirinei depăşesc riscurile.

Ce se întâmplă cu ceilalţi, încearcă să arate un nou studiu publicat în American Medical Association  - JAMA, însă controversa nu este tranşată.

Potrivit cercetării, pe de o parte, aspirina reduce riscul de criză cardiacă şi AVC în cazul persoanelor fără antecedente; pe de altă parte, creşte riscul de hemoragie gravă, în special la nivelul intestinelor, în proporţii modeste şi echivalente.

De asemenea, aspirina nu are niciun impact asupra mortalităţii.

„Pentru persoanele cu o stare bună de sănătate, beneficiile reduse ale aspirinei pentru prevenirea AVC şi crizei cardiace sunt contrabalansate de o augmentare a riscului hemoragic“, potrivit lui Jane Armitage de la Universitatea Oxford.

Concluzia: medicii ar trebui să recomande aspirina de la caz la caz, în funcţie de alte riscuri ale pacienţilor, atrage cardiologul Michael Gaziano într-un comentariu.

Oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio legătură între aspirină şi reducerea numărului de cancere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările