Din ce cauze apare vertijul ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameţeală, rău la mişcare şi dureri de cap puternice... Într-un cuvânt – vertij. Dacă aceste simptome nu îţi sunt străine, nu mai pierde timpul şi consultă medicul. Ai putea avea o dereglare hormonală sau chiar o tumoră.

Vertijul reprezintă principala cauză pentru care persoanele în vârstă ajung la medic. La persoanele mai tinere, frecvenţa este mai redusă, însă se preconizează că un adult din trei a trecut printr-un astfel de episod cel puţin o dată.

Nici nu-i de mirare că vertijul este atât de des întâlnit. Cauzele lui pot fi multiple, de la hipertensiune, hipotensiune şi aritmie, până la dereglări hormonale sau tumori cerebrale. În multe cazuri, medicii nu pot pune un diagnostic exact, de aceea bolnavul va primi un tratament pentru prevenirea apariţiei vertijului. Între timp, pacientul va face diferite analize pentru depistarea cauzei.

Ameţeală obişnuită sau vertij?

Vertijul este diferit de ameţeala obişnuită, cauzată de lipsa alimenta¬ţiei sau de oboseală. În cazul vertijului, ameţeala se însoţeşte de pierderi de echilibru, dureri puternice de cap şi de imposibilitatea de a manevra obiecte.

Mergi la doctor dacă senzaţia durează!

Un prim episod de vertij care durează câteva ore ar trebui să te determine să mergi la medic. Cere ajutor şi în situaţia în care ai des astfel de episoade şi le cunoşti cauza, dar lucrurile se înrăutăţesc cu fiecare criză. Dacă vertijul apare după un tratament nou, cheamă Salvarea. Ar putea fi o reacţie adversă la medicamente.

O infecţie a urechii poate fi cauza

Odată aflată cauza vertijului, medicul îţi va da tratament medicamentos. Astfel, dacă vertijul apare în urma unei infecţii în ure¬chea medie, ţi se va prescrie un tratament cu antibiotice. Pentru boala Meniere (acumularea unei cantităţi de fluid la nivelul urechii interne), responsabilă deseori de apariţia vertijului, ţi se va da tratament pentru înlăturarea simptomelor şi ţi se va recomanda o dietă săracă în sare.

Simptome alarmante

1.dificultăţi de vorbire
2.mişcări anormale ale ochilor
3. pierderea parţială a cunoştiinţei
4.incapacitatea de a-ţi controla mişcările

Loviturile la cap, posibile cauze

1.O lovitură în zona capului sau a cefei poate provoca apariţia vertijului. De obicei, acesta trece de la sine.

2.Vertijul poate apărea şi în infecţiile virale sau bacteriene. În acest caz, ameţeala este însoţită de pierderi de auz.

3.Boala Meniere se poate manifesta cu vertij însoţit de ţiuit în urechi şi pierderi de auz.

4.Tumorile cerebrale sau hemoragiile cerebrale îşi pot face simţită prezenţa prin episoadele de vertij.

5.Migrenele pot fi însoţite de vertij. De asemenea, un vertij poate duce la apariţia unei dureri de cap.

Mecanism

Vertijul apare în urma unei tulburări la nivelul sistemului vestibular (structură din urechea internă responsabilă de menţinerea obiectelor în câmpul vizual în timp ce corpul se mişcă). Când capul se mişcă, sunt transmise semnale către labirint, care este un aparat din urechea internă, alcătuit din trei canale semicirculare înconjurate de lichid.

Labirintul transmite informaţii despre mişcare nervului vestibular, care, la rândul lui, transmite informaţia la celulele nervoase şi la cerebel (zona care controlează echilibrul şi postura).

Specialistul nostru

Radu Leon, medic de familie, competenţă fiziokinetoterapiete

Persoanele cu vertij trebuie să consulte un medic, deoarece cauzele acestui semn clinic sunt destul de numeroase şi trebuie ales un tratament în consecinţă. Sindromul vertiginos poate fi găsit în multe contexte.

Cel mai des întâlnite astfel de patologii sunt atacul de panică, depresia, inflamaţia unor structuri din urechea internă, demielinizarea neuronală, accidentele vasculare tranzitorii sau tulburările de conducere cardiace (fibrilaţie atrială, blocuri de ram sau atrio-ventriculare). Posibile cauze pot fi şi tumorile craniene, dar şi somatizările sentimentelor de vinovăţie, nesiguranţa, teama de viitor sau conflictele interioare.





Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite