Cum poate fi vindecat cancerul, conform teoriilor lui Darwin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
summary
summary

Omenirea ar putea fi pe punctul de a descoperi cum pot fi tratate cele mai dificile forme de cancer, şi nu prin intermediul unui nou medicament sau tratament, ci prin aplicarea teoriilor lui Charles Darwin, dezvăluie Daily Telegraph.

Cercetarea care a dus la această descoperire se bazează pe cele mai recente descoperiri referitoare la cancer, şi anume că acesta apare din cauza lipsei de cooperare dintre celulele din organism. Această disfuncţie apare atunci când una din cele 200 de tipuri de celule ale organismului dezvoltă mutaţii, adică schimbări în ADN-ul lor.
Această defalcare apare atunci când unul din cele 200 de tipurile de celule ale organismului dezvoltă mutații - schimbări în ADN-ul lor, care au pus interesele propriilor celule, mai presus de bunăstarea corpului.

Cum sistemul nostru imunitar luptă împotriva celulelor renegate, apar noi mutații, cancerul evoluând spre a păcăli sistemul nostru de apărare. Şi pentru că celulele canceroase sunt versiuni distorsionate ale celulelor noastre normale, ele sunt greu de identificat şi de distrus, fără a provoca efecte secundare dăunătoare.

Acum, experţii consideră că pot prezice răspândirea bolii şi, astfel, să o poată trata mult mai eficient. Ideea, publicată în revista Nature, are ca punct de inspiraţie două mari personalități: Bert Vogelstein de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, cel mai citat om de ştiinţă din lume şi un expert în mutaţii ale celulelor canceroase şi Martin Nowak de la Universitatea Harvard din Massachusetts, ce deţine un record în punerea biologiei pe o bază matematică.

În urmă cu două decenii, profesoul Nowak a arătat ceea ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu HIV. Dacă virusul rămane intact, organismul dezvoltă anticorpi pentru creșterea imunității și povestea ia sfârşit aici. Dar dacă virusul este modificat, nu doar că distruge atacurile sistemului imunitar, ci lasă urme care ulterior pot avea diverse evoluţii.

Noua lucrare a lui Nowak susține că aceleaşi rezultate pot fi obținute şi în cazul terapiei cancerului, boală cunscută pentru rapiditatea cu care se extinde. Din acest motiv, sunt folosite tratamente tradiţionale cu medicamente toxice pentru celulele corpului, provocând efecte secundare precum căderea părului, senzație de greață și vomă, anemie și oboseală, pierderea auzului, probleme în coagularea sângelui, infecții, probleme ale cavitații orale, ale gingiilor și faringelui.

În ultimii ani au apărut tot mai multe medicamente care lucrează împotriva celulelor canceroase cu mutaţii specifice. Tumorile canceroase sunt diminuate în primele luni de terapie, însa există posibilitatea ca celulele să reziste tratamentului și să recidiveze.

În studiul din revista Natura, cu privire la 28 de pacienți cu cancer de colon în stare avansată şi trataţi cu anticorpul monoclonal Panitumumab, echipa profesorului Vogelstein a observat că mutaţii ale celulelor canceroase rezistente la tratament au apărut în sângele pacienţilor cinci-şapte luni mai târziu. Experţii au calculat când și unde își au originea aceste mutații și au determinat că ele au fost prezente înainte de tratament şi nu s-au dezvoltat ca urmare a aplicării acestuia.

Motivul este simplu: din miliardele de celule canceroase care există într-un pacient, doar un mic procent - aproximativ unu la un milion - este rezistent la medicamente. Atunci când începe tratamentul, cele mai multe celule sunt distruse, dar puţinele celule rezistente repopulează repede zona. Perioada necesară recidivării cancerului este determinată de timpul de care au nevoie aceste celule canceroase cu gene mutante să se multiplice.

Experiența din studiile privind SIDA arată, însă, că nu totul este pierdut. Profesorul Nowak estimează că ar putea fi necesare sute de medicamente pentru vindecarea fiecărui tip de cancer, dar două-trei ar putea fi suficiente pentru combaterea bolii unui pacient. Acesta speră să vadă o revoluție în tratarea cancerului.
"Cu o sută de ani în urmă, mulţi oameni au murit din cauza infecțiilor bacteriene. Acum există tratament pentru astfel de infecţii, iar acei oameni nu mai trebuie să moară. Cred că ne apropiem de aeleaşi progrese și în tratarea cancerului", a declarat profesorul Nowak pentru Daily Telegraph .

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite