Cum recunoşti un tânăr depresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 120 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel mondial
Peste 120 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel mondial

Este normal ca o persoană să fie tristă dacă a trecut printr-un eveniment neplăcut. Însă dacă această tristeţe depăşeşte două săptămâni, ea ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Deşi are multe simptome, depresia este o boală parşivă, pentru că manifestările ei nu apar concomitent şi pot fi trecute uşor cu vederea de către cei din jur.

Citeşte şi:
VIDEO Fiul cel mic al lui Florin Călinescu s-a sinucis

Florin Călinescu: „Luca vrea să studieze ceva care nu găseşti aici"

VIDEO Proiectele cinematografice ale lui Luca Călinescu

Drama lui Florin Călinescu: soţia a fost ucisă de cancer, fiul cel mic s-a sinucis

Sprijinul familiei şi prietenilor este important în condiţiile în care în România, consilierea psihologică încă este privită ca un semn de slăbiciune psihică şi oamenii nu apelează la ea de teamă că vor fi priviţi altfel în cercul lor social şi profesional.

Statisticile susţin că mai ales bărbaţii evită să apeleze la psiholog atunci când au o problemă pe care simt că nu o pot depăşi. Acest lucru explică rata mai crescută a suicidului în rândul reprezentanţilor sexului masculin.

Se izolează de familie şi de prieteni

„Depresia are simptome comune tuturor categoriilor de vârstă, dar şi unele specifice adolescenţilor şi tinerilor", potrivit psihologului psihoterapeut Bogdana Bursuc de la Centrul Mind Institute din Bucureşti.

Din prima categorie de manifestări fac parte tristeţea, indiferenţa, izolarea de familie şi de prieteni, puterea scăzută de concentrare, problemele de memorie, apetitul scăzut. Persoanele depresive dorm în general mai mult, însă unele dintre ele suferă de insomnii. De asemenea, depresivii sunt lipsiţi de energie şi devin anxioşi.

Tinerii sunt mai irascibili

În cazul adolescenţilor şi tinerilor, depresia le creează şi stări de nervozitate, de irascibilitate. Adeseori, ei intră în conflict cu cei din jur pentru că le dezaprobă opiniile şi nu acceptă sarcinile pe care le primesc.

Tinerii depresivi se simt neînţeleşi şi ajung de multe ori să consume alcool sau substanţe interzise. „Dacă, de exemplu, tânărul depresiv fuma în trecut «iarbă» din când în când cu prietenii, el va ajunge să fumeze tot mai des. Poţi recunoaşte un tânăr depresiv şi după faptul că foloseşte formulări în termeni absoluţi, cum ar fi nimic, niciodată sau mereu. De exemplu, el dă adeseori celor din jur replici precum: «Întotdeauna ai avut ceva cu mine!», «Niciodată nu m-ai înţeles!» sau «Tot timpul mă judeci!»", mai spune psihologul Bogdana Bursuc.

Şi obiceiurile zilnice ale tinerilor depresivi se pot modifica. Mai ales dacă stau cu părinţii, ei pot să plece mai mult timp de acasă, iar dacă stau singuri, din contră, aleg să stea mai mult în casă.

Citeşte şi:
Medicamente care pun inima în pericol

Statul pe scaun ne omoară cu zile

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite