Cum ne omoară munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un job stresant ne poate omorî FOTO Shutterstock
Un job stresant ne poate omorî FOTO Shutterstock

Stresul legat de slujbă este atât de frecvent încât îl considerăm un lucru normal, dar adevărul este că slujbele solicitante fac mult mai mult rău, nu se limitează doar la a ne supăra. Consecinţele unui loc de muncă stresant pot aduce probleme de sănătate serioase.

S-a dovedit că stresul cronic are legătură cu o mulţime de probleme de sănătate, inclusiv un somn neliniştit, depresie, îngrăşare şi chiar un risc mare de a face anumite boli cronice. În SUA, doar 17% din populaţie mărturiseşte că nu o stresează nimic la serviciu, notează „Huffington Post“.

Mai jos sunt câteva dintre riscurile la care ne supunem dacă avem o slujbă stresantă.

Risc crescut de atac de cord

Oamenii care au slujbe solicitante sunt cu 23% mai supuşi riscului unui atac de cord decât cei care se simt bine la serviciu.

Risc crescut de diabet

Femeile cu un loc de muncă stresant prezintă un risc crescut de a face diabet, susţine un studiu din 2012. Totuşi, cercetătorii nu au aflat dacă o slujbă stresantă are acelaşi efect asupra bărbaţilor.

Îmbătrânire accelerată

Studii recente au descoperit o legătură între îmbătrânirea accelerată care are o incidenţă mai mare la oamenii care suportă stresul la serviciu.

Risc de depresie

În 2011, un studiu ne informa că cei care lucrează peste 11 ore pe zi sunt de două ori mai predispuşi la depresie decât cei care muncesc un număr de ore rezonabile. Depresia este cauza unor riscuri de sănătate destul de grave: o speranţă la viaţă mai mică, riscul de atac cerebral şi cardiac mărit şi chiar dependenţa de droguri.

Relaţii personale încordate

Stresul de la muncă tinde să afecteze relaţiile, în special ale bărbaţilor. 79% din bărbaţi şi 61% din femei mărturisesc că un serviciu tensionat le afectează relaţiile personale.

Risc mai mare de deces

Mulţi dintre noi ne plângem de cum „ne omoară“ slujba, şi, se pare, că există mult adevăr în asta. Un studiu, care s-a întins pe o perioadă de 20 de ani, făcut de Universitatea din Tel Aviv, Israel, a descoperit că oamenii care lucrează într-un mediu ostil au un risc de deces mai mare, spre deosebire de cei care sunt mulţumiţi la serviciu.


Citeşte mai multe despre stres:

Ghid contra stresului: cum să combaţi oboseala cronică, pas cu pas

Lipsa banilor, problemele de la locul de muncă  sau din viaţa personală contribuie la acumularea stresului şi accentuează sentimentul de epuizare. Există, totuşi, câteva tehnici prin intermediul cărora poţi să-ţi recâştigi echilibrul psihic şi emoţional.

VIDEO 5 semne care indică faptul că ai nevoie de o vacanţă

Ideal ar fi să putem pleca în vacanţă ori de câte ori ne simţim epuizaţi de ritmul de la locul de muncă, dar cei mai mulţi nu reuşesc nici măcar să-şi ia toate zilele de concediu până la sfârşitul anului.

Spune-mi cum te stresezi ca să-ţi spun ce rişti!

Stresul este cel mai comun lucru care ni se întâmplă zi de zi. Ritmul vieţii moderne şi solicitările zilnice ne afectează pe toţi. Însă nu este întotdeauna nociv. Există tipuri se stres „bun“, care ne ajută să facem faţă situaţiilor ieşite din comun, şi tipul „rău“ sau cronic, care ne menţine într-o stare agitată pe termen lung şi care ne influenţează în mod negativ viaţa.

De ce nu putem fi niciodată complet fericiţi: creierul produce „molecula tristeţii“

„Molecula tristeţii“ este principalul responsabil al stărilor noastre aproape constante în ultima vreme: de stres, anxietate şi de tristeţe, au constatat oamenii de ştiinţă britanici.

6 trucuri care te ajută să scapi de stres în cele mai tensionate momente

Stresul face parte din peisajul cotidian al fiecărui om, nu e nimic nou aici. Adaptarea la condiţiile de muncă, fără neglijarea propriei persoane, rutina sau grijile de acasă pot să contribuie la un blocaj mintal. Dar poţi uita de stres cu câteva exerciţii mentale simple.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite