Cum a murit „Marea Debarasare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum a murit „Marea Debarasare“
Cum a murit „Marea Debarasare“

Cantitatea de deşeuri electrice şi electronice strânse anul trecut la nivel naţional reprezintă mai puţin de un sfert din obiectivul asumat de România în faţa Uniunii Europene. Numai 8% din aparatele uzate colectate au ajuns să fie şi reciclate. Ministerul Mediului schimbă legislaţia, fără a stabili însă responsabilităţi clare pentru producători, pentru populaţie sau pentru autorităţi.

România are, potrivit angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană, obligaţia de a colecta şi de a valorifica echivalentul a patru kilograme de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pe cap de locuitor.

Această ţintă ar fi trebuit atinsă încă de la sfârşitul anului trecut. Potrivit datelor Ministerului Mediului, în 2008 însă, cantitatea de DEEE colectate a fost de 20.000 de tone, faţă de 86.000 de tone cât ne impune legislaţia.

Un instrument important pentru creşterea acestei cantităţi l-a constituit campania „Marea Debarasare“, lansată în urmă cu doi ani. Pornind de la câteva oraşe incluse într-o primă fază, programul a ajuns să cuprindă, la sfârşitul anului 2008, peste 540 de localităţi – 190 de oraşe şi peste 350 de localităţi din mediul rural.

Localităţile din mediul rural, excluse

După primele cinci ediţii desfăşurate, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a decis, la începutul acestui an, întreruperea programului, întrucât „în urma discuţiilor cu organizaţiile colective partenere, se evaluează posibilitatea de a redimensiona campania“.

Astfel, sub argumentul „redimensionării“, ministerul a întrerupt programul în luna februarie 2009, pentru a-l relua o lună mai târziu, cu mici modificări. Schimbările au vizat în primul rând numărul localităţilor incluse în program, care s-a redus, ca urmare a excluderii satelor şi comunelor din aria de acoperire a campaniei. Alte schimbări vizibile au fost demonstrate de cifrele privind rezultatele campaniei.

Astfel, dacă în primăvara anului 2008, cantitatea de deşeuri electrice colectate ajunsese să depăşească 600 de tone, un an mai târziu cantitatea de aparate electrice uzate a fost de numai 200 de tone. Tendinţa descendentă a fost confirmată şi de ediţiile din următoarele luni, aşa încât la începutul acestei luni, cantitatea de deşeuri electrice strânse la nivel naţional abia dacă a depăşit 150 de tone.

O altă măsură avută în vedere de Ministerul Mediului a fost schimbarea legislaţiei. O primă propunere viza introducerea unei ţinte de reciclare de 20% din cantitatea de echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţă într-un an, ca urmare a unei propuneri de directivă europeană. 

„Nu se poate schimba ţinta pentru că propunerea de directivă nu a intrat în vigoare, deci noi încă lucrăm pe vechea directivă, care prevede patru kilograme pe cap de locuitor. Iar noua directivă, care include ţinta în procente, nu cred că se va aplica mai devreme de doi ani. Până atunci, vom lucra tot pe obiectivul de patru kilograme pe cap de locuitor“, ne-a explicat Dragoş Călugăru, director general Eco Tic, asociaţie de gestionare a deşeurilor electrice şi electronice.

În ceea ce priveşte discuţiile pe care ministrul Mediului spunea că le va avea cu reprezentanţii organizaţiilor colective de profil, Dragoş Călugăru afirmă că au luat parte la discuţii, dar că propunerea legislativă avansată de cei de la minister este încă departe de o formă acceptabilă.

„Proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică pe site-ul ministerului (publicat săptămâna trecută – n.r.) nu elimină acele ambiguităţi care există în legislaţia actuală. Avem, în primul rând, o problemă legată de definiţia anumitor termeni, cum ar fi deşeuri electrice sau punct municipal de colectare“, mai spune Dragoş Călugăru.

„Nimeni nu e responsabil“

image

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a întrerupt în primăvara acestui an campania „Marea Debarasare“, argumentând această decizie prin „nevoia redimensionării programului“  Foto: Agerpres



O altă problemă semnalată ţine de lipsa definirii clare a responsabilităţilor fiecărui actor care participă la ciclul colectare – reciclare – valorificare.

„Nimeni nu e responsabil de nimic. Obligaţiile şi ţintele nu sunt clar definite în legislaţia actuală şi nici în proiectul de act normativ al ministerului. De aceea, vom mai avea şedinţe de lucru pentru că ceea ce vrem noi să aducă modificările legislative este definirea clară a responsabilităţilor fiecăruia: populaţie, autorităţi, retail, colectori, reciclatori etc.“, afirmă directorul asociaţiei de gestionare a DEEE.

Datele privind cantităţile de deşeuri electrice şi electronice colectate la nivelul României în 2008 vor fi transmise Comisiei Europene în luna septembrie a acestui an.

În cazul în care forul european decide deschiderea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului de aderare), sancţiunile vor fi plătite de România, ca stat. Pentru că, la nivel intern, legislaţia românească nu prevede în prezent responsabilităţi clare pentru nimeni: nici pentru autorităţi, nici pentru producători, nici pentru populaţie.

image
image

În ţările nordice, media de reciclare este de zece kilograme pe cap de locuitor, în ţările nou-intrate în UE, această valoare nu trece de trei kilograme.

image


Valentin Negoiţă
preşedintele organizaţiei Eco Tic

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite