Cum facem faţă exceselor de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile sunt eficiente în caz de indigestie
Ceaiurile sunt eficiente în caz de indigestie

Indigestiile, balonările şi mahmureala pot fi atenuate prin câteva gesturi simple. Ceaiurile, legumele şi fructele, dar mai ales moderaţia ne vor ajuta să trecem cu bine în Noul An.

Citiţi şi: Slatina: Sute de olteni s-au îmbolnăvit de la excesul de sarmale şi vin

Mesele copioase şi alcoolul în exces la petrecerile de sfârşit de an sunt adevărate provocări pentru sănătate. Indigestiile sunt frecvente în această perioadă. Se manifestă prin dureri abdominale, arsuri gastrice, balonări sau prin colici biliare. Suplimentele enzimatice şi medicamentele antispatice sunt de efect în tratarea lor.

Un remediu natural este infuzia de mentă, preparată din 250 ml de apă fiartă şi unul-două pliculeţe de ceai de mentă. Infuzia de coada-şoricelului dă rezultate în caz de balonare, iar cea de sunătoare calmează arsurile gastrice. Pentru persoanele care au vezica biliară leneşă, medicii recomandă două-trei pahare de suc de grepfrut pe zi, între mese.

Fibrele refac tranzitul intestinal

O altă problemă care poate să apară în această perioadă este constipaţia. Preparatele tradiţionale sunt bogate în grăsimi şi sărace în fibre, de aceea, consumate mai multe zile la rând, pot duce la încetinirea tranzitului intestinal.

Includerea legumelor şi fructelor în meniul zilnic va pune punct acestei probleme. Sunt de ajutor mai ales salatele din varză, din ţelină sau din sfeclă roşie. Consumul de varză murată la mesele copioase oferă atât necesarul de fibre, cât şi de probiotice.

În plus, medicii recomandă să începem ziua cu un mic-dejun format dintr-un castron de cereale integrale şi un iaurt, pentru refacerea florei intestinale. Iar ceaiul verde consumat între mese va ajuta la detoxifierea organismului.

După alcool, apă, ceai sau suc de fructe

Ceaiul verde, de mentă şi cel de ghimbir sunt indicate şi în caz de mahmureală, o altă problemă care poate să apară în aceste zile. Un pahar de zeamă de varză consumat din oră în oră dă rezultate bune, ca şi murăturile sau supele acrite. Deshidratarea se combate cu apă plată sau cu sucuri de fructe, cum ar fi cel de portocale.

Contrar opiniei generale, cafeaua este contraindicată în tratamentul mahmurelii. Aceasta ne păcăleşte, pentru că ne dă o aparentă stare de luciditate, dar nu ne îmbunătăţeşte reflexele şi atenţia.

Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care se supun cei care consumă alcool şi se urcă la volan în aceste zile festive. Mai mult, potrivit site-ului www.alcohelp.ro, 30% din accidentele fatale prin cădere sunt legate de consumul excesiv de alcool. 

În plus, „un singur episod de exces de alcool duce nu în puţine cazuri la o hepatită alcoolică", avertizează medicul specialist gastroenterolog Marian Zota de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Fără mahmureală după Revelion!

Pentru a reduce cât mai mult din efectele alcoolului, este recomandat să sorbiţi rar din pahar şi să alternaţi consumul băuturilor alcoolice cu cel de apă şi de mâncare. Nu combinaţi mai multe băuturi alcoolice la aceeaşi masă, pentru că organismul le va metaboliza mai greu.

Cel mai uşor se metabolizează alcoolul incolor, precum votca sau ginul. Atenţie la băuturile alcoolice care conţin arome, pentru că agravează durerile de cap. Şi vinurile pot pune probleme, din cauza conţinutului de sulfiţi, substanţe cu rolul de a distruge microorganismele din struguri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite