Corneliu Moldovan, medic cu specializare în acupunctură: „Acupunctura reprezintă şi o stare de spirit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oncolog de formare şi director al Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă din Bucureşti, medicul Corneliu Moldovan îmbină medicina tradiţională chineză cu tehnologiile moderne.

Într-un cabinet de terapii alternative te aştepţi să vezi decoruri cu influenţe orientale şi muzică ambientală. Sub nicio formă nu te-ai gândi că ar putea fi ticsit cu aparate medicale, aşa cum este încăperea în care doctorul Moldovan îşi primeşte pacienţii.

Specialistul a renunţat de ceva vreme la terapia cu ace în favoarea acupuncturii cu laser şi a adus în cabinetul său mai toate aparatele cu care se poate face terapia. Iar ele nu sunt puţine. Despre avantajele acupuncturii, dar şi despre principiile ei, în general, ne vorbeşte în continuare. 

„Weekend Adevărul": Acupunctura şi terapiile alternative, în general, se bucură de tot mai multă popularitate, inclusiv în ţările occidentale. Cărui fapt credeţi că i se datorează acest lucru?

Corneliu Moldovan:
Tehnicile de medicină complementară şi alternativă sunt, într-adevăr, foarte populare în lume. Aproape 70% din populaţia Globului le foloseşte la ora actuală. De ce? Simplu: pentru că oferă o soluţie terapeutică fără efecte secundare notabile, cu nişte costuri infinit de mici faţă de medicamente şi care este eficientă în majoritatea cazurilor. Mai mult de atât, medicina alternativă ar reprezenta o soluţie economică pentru sistemul de sănătate şi aşa precar din România. Adică în loc să-i faci unui bolnav multe analgezice, care au în general efecte adverse nenumărate, a aplica nişte şedinţe de acupunctură este mai convenabil.

A existat acupunctura şi înainte de 1989 în România?

Da, se practica în spitale şi în policlinici şi până în 1989. În ţările din Europa de Est a existat de la sfârşitul secolului al XIX-lea o influenţă a tehnicilor orientale. În România, acupunctura a fost introdusă oficial în anul 1952, la Spitalul Clinic Colţea.

Ce presupune tehnica acelor?

Este o tehnică de stimuloterapie cutanată, adică se realizează prin stimularea pielii la nivelul unor puncte precis localizate. Acestea sunt situate pe 12 linii pereche, numite meridiane energetice şi pe alte două meridiane energetice nepereche. Pe cele 12 meridiane există 360 de puncte cunoscute de acupunctură şi alte 320 de puncte extrameridiane, în medie. Stimularea lor determină reacţii din partea unui organ, a unei funcţii sau a unui grupaj de organe. Nu trebuie să înţepi pacientul cu „o pădure" de ace ca să obţii un efect terapeutic. Am văzut în China bolnavi paralizaţi care s-au ridicat în picioare după ce medicul chinez le-a stimulat doar două puncte de acupunctură, cu doar două ace.

Ce este auriculoterapia?

Urechea este un microsistem al acupuncturii, ca şi planta (n.r. - talpa) piciorului, palmele şi craniul/scalpul. Pavilionul urechii reprezintă un embrion întors cu capul în jos şi fiecare dintre proiecţiile cutanate reprezintă un organ sau o funcţie care poate fi stimulată cu ace. Dar noi facem acupunctură şi când purtăm o haină de plastic: încărcăm electric pielea când materialul se freacă de ea. Când facem masaj, facem tot acupunctură, pentru că masorul stimulează mecanic aceste puncte.

Dar nu putem obţine beneficii terapeutice când purtăm haine sintetice...

Nu. Acupunctura se face după nişte principii foarte precise. Ea este o ştiinţă şi o artă. Mai mult decât atât, este o interacţiune între energia terapeutului şi cea a pacientului. Această energie merge de la terapeut spre pacient prin mână şi prin acul de acupunctură. Gândiţi-vă că vine doctorul la cabinet supărat că metroul a luat foc şi că a stat mult în staţie, că n-are ce-i trebuie acasă şi dumneavoastră mergeţi la el cu încredere să vă trateze... Acupunctura este o empatizare între terapeut şi pacient. Ea mai reprezintă şi o stare de spirit, nu înseamnă numai o înţepătură mecanică.

Acupunctura nu se face doar cu ace.

Cea cu ace este mecanică, dar mai există şi acupunctura electrică, ce se poate face pe acul de acupunctură sau prin electrozi aplicaţi pe punctul de acupunctură. Mai este şi laseracupunctura, pe care eu o predau. Ea este mult mai uşor de suportat de către pacient şi efectul este cu 30-60% mai mare decât al acupuncturii convenţionale. Alte metode de acupunctură sunt termostimularea acupuncturală - aplicarea de căldură sub diferite forme, colorterapia acupuncturală (aplicarea de lumini colorate în punctele de acupunctură), terapia electromagnetică pulsată, biorezonanţa acupuncturală, ultrasonoacupunctura... V-am enumerat câteva, ele sunt multe. Toate au un număr de indicaţii din ce în ce mai mare faţă de cele ale acupuncturii clasice.

Înainte de a începe şedinţele de acupunctură, puneţi un diagnostic pacientului?

Da, există un diagnostic care înseamnă un interogatoriu al pacientului, o examinare generală, o examinare a limbii acestuia şi a modului în care se mişcă şi în care vorbeşte. După aceste observaţii se pune un diagnostic energetic.

Ce vă poate spune aspectul limbii?

Ea ne oferă un diagnostic extrem de precis. La fel ca irisul, limba este oglinda echilibrului interior. Gastrita, ulcerul şi orice tulburare gastrointestinală produce o încărcare a limbii, nişte depozite. (roagă fotoreporterul să scoată limba) Uitaţi, pe centrul limbii, el are două pete maronii care arată că are o problemă hepatică: fie ceva din alimentaţie nu i-a priit, fie ficatul nu-i funcţionează cum ar trebui. Poţi deci să analizezi depunerile de pe limbă, culoarea lor, grosimea depunerilor, uneori mirosul lor pentru a pune un diagnostic.

În apropierea sezonului estival, femeile mai ales sunt în căutarea unor soluţii de slăbit eficiente şi fără efecte adverse. Ar putea acupunctura să le ajute în acest sens?

Da, una dintre indicaţiile acupuncturii este controlul obezităţii. Cu ajutorul ei putem corecta diferite tulburări care determină o creştere a poftei de mâncare. Pentru că reechilibrează energetic organismul, acupunctura reglează metabolismul şi în special termogeneza (n.r. - producerea de căldură) şi absorbţia nutrienţilor. Prin stimularea cu ace se poate creşte cu unu-două grade Celsius temperatura corpului şi orice creştere a temperaturii consumă calorii. După  o cură de zece şedinţe, acupunctura poate reduce cu 2% şi până la 12% indicele de masă corporală. Acupunctura sistemică se combină de regulă cu auriculoterapia (acupunctură la nivelul urechii). 

Dar detoxifiere se poate face în acest mod?

Acupunctura singură nu poate realiza o cură de detoxifiere. Noi, la Institut, asociem obligatoriu, inclusiv la curele de slăbire, homeopatia,  un modul de psihoterapie şi, eventual,  suplimente nutriţionale. Administrarea lor este întotdeauna personalizată şi se face doar după un consult medical. Vorbim deci de medicină integrativă, o ramură medicală nouă care combină medicina complementară şi alternativă cu medicina alopată, convenţională.

Printre indicaţiile acupuncturii se numără şi aceea de atenuare a durerilor?

Principala indicaţie a acupuncturii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este terapia durerii cronice şi acute. De altfel, există câteva afecţiuni dureroase care au ca unică recomandare acupunctura: nevralgia de trigemen (n.r. - dureri severe pe o parte a feţei), nevralgiile maxilare, unele nevralgii dentare care nu cedează la terapiile convenţionale, nevralgiile post-zosteriene, care nu au niciun fel de tratament, şi lista poate continua. Eu, fiind şi medic oncolog, recomand diverse tehnici de acupunctură şi bolnavilor cu cancer care sunt dependenţi de antalgice cum este morfina. În asociere, ele reduc semnificativ durerea. Acupunctura mai este indicată în bolile reumatismale cronice.

Putem renunţa şi la fumat cu ajutorul acupuncturii?

Chiar dacă supăr nişte colegi de-ai mei care afirmă acest lucru, răspunsul meu este nu, acupunctura singură nu ne poate scăpa de adicţia de fumat. Practicieni francezi de acupunctură au pus la punct un program naţional antifumat prin stimulare auriculară. Ei descriu câteva cazuri în care acupunctura, utilizată singură, a fost un succes, dar după părerea mea, acestea sunt excepţii. Nu cred că dacă tratezi 3 cazuri din 100 cu o anumită metodă poţi prezenta metoda res­pectivă ca fiind soluţia. Am şi eu câteva exemple de pacienţi care s-au lăsat de fumat după ce le-am făcut acupunctură. În China se practică o metodă de renunţare la fumat prin care se aplică plasturi cu nicotină pe anumite puncte de acupunctură. La noi, nu se foloseşte deo­camdată metoda.

Laseracupunctura este tehnica pe care medicul Moldovan o utilizează cel mai des

Poate fi terapia cu ace un adjuvant în tratamentul cancerului?

Am să vă dau un răspuns din experienţa personală şi din cea internaţională. Acupunctura a fost acceptată pentru decontare în terapia adjuvantă a bolii canceroase de anumite sisteme de asigurări de sănătate din Statele Unite. Greaţa postchimioterapie şi postradioterapie se poate combate cu succes, după cum au demonstrat-o studiile clinice internaţionale, cu acupunctură. Edemele periferice, cum este cel de braţ apărut după cancerul mamar, au o soluţie terapeutică prin proceduri de acupunctură. Ea este un adjuvant preţios şi în polineuropatia (n.r. - afectare a nervilor periferici), postcitostatice sau postradioterapie. Prin acupunctură, s-a constatat în cadrul unor studii experimentale, creşte gradul de oxigenare a ţesuturilor. Odată cu el, rata de proliferare a celulelor canceroase se reduce şi creşte, implicit, eficienţa mijloacelor principale de terapie. Este o observaţie importantă pentru viitor. Acupunctura nu se poate aplica în timpul radioterapiei, pentru că sunt blocate punctele şi meridianele de acupunctură. În timpul chimioterapiei se poate aplica în serii scurte pentru contracararea unor efecte secundare.

Putem stimula şi noi anumite puncte energetice în situaţii „de criză", cum ar fi un leşin sau o durere puternică de cap? Daţi-ne câteva exemple.

Există o tehnică numită muşcătura mortului, care se poate folosi în caz de sincopă, de şoc, tetanie, hipoglicemie, spasmofilie şi de alte crize în care cazi. La degetul mic sunt două puncte de acupunctură, numite puncte jing, care trebuie stimulate prin înţeparea cu unghiile sau prin muşcare în asemenea cazuri. Punctele se află de o parte şi de alta a rădăcinii unghiei mici. Intensitatea migrenelor, cefaleei şi durerilor dentare poate fi redusă prin aplicarea unei presiuni puternice cu degetul în unghiul format de police şi arătător. Aici se află un punct numit Hegu. Tot în caz de dureri se poate apăsa un punct localizat în centrul bărbiei, un altul situat deasupra buzei superioare şi un al treilea - pe frunte, între sprâncene.

"Nu trebuie să înţepi pacientul cu «o pădure» de ace ca să obţii un efect."

" Medicina alternativă ar reprezenta o soluţie economică pentru sistemul de sănătate şi aşa precar din România."

"În caz de boli neurologice şi de paralizii, se foloseşte cu succes craniopunctura sau scalpterapia, prin care punctele de acupunctură se stimulează cu ace sau cu electrozi."

„Tot mai mulţi practică terapia fără să fie medici"

Multe persoane se întreabă dacă acupunctura este cu adevărat eficientă sau este vorba cumva doar de un efect placebo.

Studiile clinice controlate, dintre care menţionez aici şi studiul Cochrane, indică faptul că acupunctura are efect, iar el nu este numai placebo. Orice terapie are şi un efect placebo. Efectele acupuncturii sunt explicate în prezent prin neuroimagerie. Astfel a fost pus în evidenţă modul în care reacţionează organismul la această terapie, el fiind total diferit de efectul placebo. Cel puţin 4.600 de studii dublu orb privind acupunctura sunt validate, ceea ce e enorm. Sunt discipline medicale întregi care nu au atâtea studii validate cât are acupunctura.

Are, totuşi, şi nişte limite. Ce probleme medicale nu poate trata?

Există boli şi bolnavi. De la unul la altul, reacţia poate fi diferită. În cazul unora, durerea cedează de cum i-ai atins cu acul. Alţi bolnavi cronic au însă au o problemă extrem de ciudată, numită rezistenţă primară la acupunctură, ceea ce înseamnă că mecanismele acupuncturale nu funcţionează la ei - fie din cauze genetice sau infecţioase, fie din cauza unor intoxicaţii - nu se ştie exact. În cazul marilor dependenţi de alcool, stimularea prin acupunctură nu are efect. 

Unele persoane se tem că ar putea contracta boli prin intermediul acelor. Au motive?

Chiar dacă acele se introduc la doi-trei milimetri sub piele, există, într-adevăr, risc de infecţii. Ele trebuie, în mod normal, sterilizate. Cel mai bine ar fi ca bolnavii să folosească unele de unică folosinţă, care se pot cumpăra. O cutie cu 100 de ace costă cam 30 de lei. Noi, în Institut, le-am oferit gratuit pacienţilor în ultimul timp.

Contraindicaţii?

Da, are: femeia gravidă în primele trei luni de sarcină, bolnavi cu epilepsie, spasmofilie, tetanie, psihoze, schizofrenie, cu insuficienţă cardiacă, hepatică, pulmonară sau renală severă, cu cancer cutanat, cu TBC cutanat, cu ciuperci şi cu alte infecţii cutanate, bolnavii cu febră - deşi există tehnici acupuncturale de scădere a febrei - şi în caz de intoxicaţii cronice cu metale grele. Ar mai fi ceva: în timpul furtunilor cu descărcări electrice e total contraindicată acupunctura. Se blochează tot sistemul acupunctural din cauza descărcărilor ionice în special. Furtunile solare puternice contraindică acupunctura, ca şi fazele de lună plină.

Cum ne putem asigura că terapeutul este, într-adevăr, calificat în acupunctură? Există riscul să dăm de un terapeut care să nu aibă calificarea necesară?

În România, la ora actuală, prin lege nu au voie să facă acupunctură ne-medici. Din păcate, sunt tot mai mulţi care practică terapia fără să fie medici şi am atras atenţia că este un pericol. Există o dispută la noi dacă să lăsăm sau nu practicanţi de medicină alternativă fără studii de medicină. În legea Uniunii Europene se prevede existenţa acestei calificări de practicant de medicină complementară, în care este inclusă acupunctura, pentru ne-medici, după efectuarea unui anumit ciclu de studii. Dacă este o obligaţie europeană, ea va trebui îndeplinită, dar să se impună anumite criterii: ca persoana respectivă să aibă studii superioare, să capete noţiuni de bază de medicină, să fie instruit de un medic şi să fie verificată şi de o comisie medicală. Acest lucru va fi însă foarte greu de făcut. În China şi în alte ţări, există facultăţi de medicină complementară pentru ne-medici.

CV

- Specialist în oncologie

- Numele: Corneliu Moldovan

- Data şi locul naşterii: 2 august 1952, Bucureşti

- Studiile şi cariera:

- absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti

- directorul general al Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă" din Bucureşti

- vicepreşedintele Societăţii Române de Acupunctură

- specialist în oncologie

- specialist în acupunctură şi în laserterapie

- cercetător ştiinţific principal

-doctor în ştiinţe medicale

- Locuieşte în: Bucureşti

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite