Căţeii „diagnostichează“ de patru ori mai precis cancerul de prostată decât analizele clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii pot fi dresaţi să depisteze cancerul de prostată mult mai eficient decât testele obişnuite FOTO Daily Mail
Câinii pot fi dresaţi să depisteze cancerul de prostată mult mai eficient decât testele obişnuite FOTO Daily Mail

Este vorba despre aşa-numiţii „detectivi medicali“, care pot depista cu precizie cancerul de prostată în 90% din cazuri, potrivit specialiştilor.


Testele tradiţionale care implică antigenul specific prostatic (PSA) pot da, în multe cazuri, rezultate fals pozitive. De altfel, cam trei din patru rezultate ale acestor investigaţii se dovedesc a fi fals pozitive, bărbatul fiind suspectat iniţial că ar suferi de cancer prostatic, dar la analize suplimentare, aceste suspiciuni fiind înlăturate, potrivit statisticilor.

Prin comparaţie, căţeii detectivi medicali sunt dresaţi să detecteze celulele canceroase în urină. „Rezultatele obţinute cu câinii-detectiv sunt remarcabile. De-a lungul anilor, milioane de lire sterline se cheltuiesc pe metodele tradiţionale de diagnostic, care de multe ori nu sunt de încredere. Acest lucru a condus la pierderi uriaşe de fonduri, ca să nu mai vorbim de impactul pe care-l are un fals diagnostic de cancer de prostată asupra pacienţilor“, subliniază medicul Claire Guest, director executiv la Medical Detection Dogs, din Buckinghamshire, Marea Britanie, unde sunt dresaţi căţeii-detectiv.

Potrivit specialistei, câinii pot simţi „mirosul“ cancerului într-o soluţie diluată din urina pacienţilor. De altfel, ei pot detecta prezenţa cancerului înaintea apariţiei simptomelor specifice, deci în faze incipiente, care pot fi tratate cu succes. 

Ce mai pot mirosi patrupedele

În 2006, publicaţia National Geographic a prezentat un studiu în cadrul căruia doi câini fuseseră dresaţi să miroasă cancerul în respiraţia unor persoane. Ceea ce nu este deloc ieşit din comun, ţinând cont de faptul că patrupedele pot identifica urme extrem de vagi de substaţe chimice (câteva părţi de trilion). Aşadar, câinii pot „mirosi“ ceea ce medicinei îi poate scăpa.

În 2010, a devenit celebru cazul lui Jerry Douthett şi al câinelui lui, Kiko (foto dreapta). Bărbatul s-a trezit într-o dimineaţă, dintr-o beţie, fără un deget la un picior. A constatat că peste noapte, câinele i-l îndepărtase cu dinţii. Cum incidentul nu s-a produs în urma unei ieşiri agresive a câinelui, bărbatul a mers atât la medic, cât şi la veterinar şi a ajuns la o concluzie cel puţin surprinzătoare: că animalul a „mirosit“ o infecţie puternică la nivelul degetului de la picior al stăpânului, cauzată de diabet, şi i-a îndepărtat-o. Medicii au confirmat că patrupedul i-a salvat astfel viaţa lui Douthett. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite