Care sunt beneficiile plantelor amare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimulează secreţia glandelor salivare şi producerea de sucuri digestive, contribuind astfel la creşterea apetitului şi la ameliorarea digestiei.

Preparatele din pelin, genţiană, anghinare şi din lichen de piatră sunt de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu boli ce afectează ficatul, vezica biliară, stomacul şi inima.

Pelinul, combate problemele digestive

Planta cu cei mai mulţi constituenţi amari, pelinul, conţine ulei eteric, bogat în azulenă, tanin şi rezine, substanţe cu efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. Folosită ca tonic amar, planta stimulează secreţiile gastrice. De asemenea, pelinul s-a dovedit un foarte bun detoxifiant al organismului şi un remediu care înlătură efectele negative ale sedentarismului: digestie dificilă, probleme cardiovasculare şi respiratorii. Infuzia de pelin se prepară din 5 g de plantă şi un litru de apă. Se beau câte două linguri din oră în oră, în timpul zilei. Terapia durează 10 zile.

Vinul de pelin este un bun remediu pentru tulburările digestive şi-l putem prepara în casă. Se pun 30 g de inflorescenţe sau de frunze de pelin într-o sticlă de un litru, pe care o umplem cu vin alb. Se lasă leacul la macerat patru zile, apoi se filtrează. Se consumă câte
50 ml înaintea meselor principale, timp de 15 zile.

Genţiana creşte pofta de mâncare

Proprietăţile terapeutice ale genţianei se datorează principiilor amare prezente în compoziţia rădăcinii. Preparatele din rădăcina plantei (infuzia, decoctul, tinctura şi siropul) ajută la buna funcţionare a ficatului şi a bilei şi stimulează secreţiile gastrice, crescând pofta de mâncare.

Terapeuţii recomandă ca preparatele din genţiană să fie administrate şi copiilor (în acest caz, ei consumă o jumătate din doza băută de adulţi). Infuzia se prepară din două grame de rădăcină la o cană de apă clocotită. Aceasta se bea în trei prize, înaintea meselor principale.

Anghinarea, adjuvant în afecţiunile cronice

Preparatele din anghinare au efecte benefice în afecţiunile grave ale ficatului, precum insuficienţa hepatică, ciroza, calculii biliari, deoarece stimulează producerea şi eliminarea secreţiei biliare. Efectul diuretic al plantei ajută la eliminarea ureei şi substanţelor toxice de la nivelul rinichilor şi ficatului.

Infuzia şi tinctura de anghinare sunt foarte eficiente în afecţiunile tubului digestiv (enterite, colite). De asemenea, sunt indicate ca adjuvante în afecţiuni cardiovasculare (angină pectorală, hipertensiune arterială şi ateroscleroză). Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze care se opăresc în 500 ml de apă. După răcire, lichidul se strecoară şi se bea îndulcit cu miere.

Tratamentul durează 20-30 de zile şi se face progresiv, începându-se cu doze mici. Un sfert de cană de ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Apoi, persoana respectivă trebuie să stea culcată pe partea dreaptă 30 de minute. Restul infuziei se bea în cursul zilei, înaintea meselor principale.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Plantele amare sunt adjuvante în cura de detoxifiere. Acestea stimulează imunitatea, secreţiile gastrice, hepato-biliare şi intestinale, contribuie la creşterea poftei de mâncare şi uşurează digestia. Din această categorie fac parte pelinul, anghinarea, cicoarea, păpădia şi rostopasca. Datorită substanţelor amare conţinute (inulină şi colină), cicoarea are efect purificator, diuretic, laxativ, drenor hepato-biliar. De asemenea, planta reduce nivelul colesterolului „rău" din sânge şi scade aciditatea gastrică (câte o cană de decoct pe zi).

Păpădia are proprietăţi diuretice, coleretice, tonice şi laxative. Este un aperitiv puternic şi se utilizează sub formă de tinctură. Se pun câte 20 de picături în ceai, de trei ori pe zi. Decoctul se prepară din două linguriţe de frunze şi rădăcini la o cană cu apă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite