„Când tusea devine cronică este important să ceri sfatul unui medic“. De ce apare cancerul de plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de plămâni cu celule mici este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere. De cele mai multe ori, este depistat în faze târzii când şansele de supravieţuire sunt mici.

Prof. dr. Walter Klepetko, medic specialist chirurgia tumorilor pulmonare şi chirurgie toracică, WPK Academy Cancer Center din cadrul Wiener Privatklinik, a explicat care sunt efecţiunile care sporesc riscul de cancer la plămâni şi de ce este important să renunţăm la fumat şi să trăim în oraşe curate.

Care sunt principalele cauze ale cancerului pulmonar?

Cancerul de plămâni este cauzat de iritaţii cronice ale sistemului bronho-respirator şi, desigur, de alţi factori genetici. Dar principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul.

Care este diferenţa dintre cancerul cu celule mici (microcelular) şi cel fără celule mici?

Cancerul cu celule mici este un tip de cancer special, care se răspândeşte în întregul organism într-un timp foarte scurt. El este depistat de obicei în stadii finale. Din acest motiv, puţine cazuri sunt încă operabile.

Care sunt simptomele cancerului de plămâni? Când tusea este un simptom al cancerului, şi nu un simptom al unei simple răceli?

Atunci când tusea devine cronică este important să ceri sfatul unui medic specialist. Principalii factori care duc la apariţia cancerului de plămâni sunt: numărul 1 – fumatul. Numărul 2 – fumatul. Numărul 3 - fumatul.  Apoi se iau în considerare şi alte cauze.

De ce oamenii care nu fumează ajung să sufere de cancer de plămâni?

Bineînţeles că sunt şi alte iritaţii ale sistemului bronşic care duc la dezvoltarea cancerului pulmonar, de exemplu, poluarea aerului, alţi factori genetici care contribuie, dar, din nou, la nivel mondial, cauza primordială este fumatul.

Ce analize sunt recomandate pentru diagnosticarea cancerului de plămâni? Este una specială?

În mod normal, cancerul de plămâni este diagnosticat în urma unor analizelor imagistice, cum sunt radiografiile, dar recomandată este tomografia computerizată (CT) la nivelul pieptului. Şi, desigur, este necesar un test histologic. El trebuie făcut prin metode invazive sau minim-invazive, precum  bronhoscopia sau ghidarea endobronhială cu ultrasunete (EBUS).

Riscul de cancer este mai mare după o anumită vârstă?

Da. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este mai mare odată cu înaintarea în vârstă. 

Există afecţiuni care cresc riscul de apariţie a cancerului pulmonar?

Sunt anumite afecţiuni care pot influenţa apariţia cancerului de plămâni, dar depinde foarte mult de stilul de viaţă pe care-l are fiecare şi de calitatea aerului. Toate acestea pot duce la iritaţii cronice şi, implicit, a acestui tip de cancer.

La cât timp îi este recomandat unui fumător să meargă la un control medical?

Noi le recomandăm persoanelor care fumează să meargă la control anual, după ce ajung la vârsta de 45-50 de ani.

Când este recomandată operaţia în cazul cancerului de plămâni?

Operaţia este recomandată mai ales în cancerele de plămâni aflate în stadiu incipient, după care, în funcţie de situaţie, este recomandată chimioterapia sau imunoterapia. În stadii avansate este nevoie de o altă abordare; se poate începe prin chimioterapie simplă, sau o combinaţie de chimio-radioterapie sau cu cea mai recentă metodă, imunoterapia. Şi modul în care se realizează operaţiile s-au schimbat în ultima perioadă. Se folosesc metode minim-invazive pentru îndepărtarea tumorii, dar şi alte proceduri pentru tumori avansate, care în trecut erau considerate neoperabile.

Numărul operaţiilor de cancer pulmonar este mai mare astăzi faţă de acum 5 ani?

În mod definitoriu numărul de operaţii este mai mare, în creştere, aş spune. În primul rând, metodele de detectare a afecţiunii sunt mai numeroase datorită evoluţiei tehnicilor imagistice. În al doilea rând, metodele de operare sunt îmbunătăţite, poţi opera prin diferite tehnici, într-un mod sigur.

 Când nu este recomandată operaţia în cazul cancerului pulmonar? Care este rata de succes a unei astfel de intervenţii?

Este dificil să dai un răspuns. Succesul unei operaţii depinde de mai multe circumstanţe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care trebuie să găseşti tehnica potrivită. Intervenţia chirurgicală trebuie făcută întotdeauna de chirurgi cu experienţă, care ştiu foarte bine cum şi unde trebuie să „acţioneze” în timpul ei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite