Tratamente naturiste cu varză roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamente naturiste cu varză roşie. FOTO: Arhivă
Tratamente naturiste cu varză roşie. FOTO: Arhivă

Tratamente naturiste cu varză roşie. Varza roşie este o legumă cu gust deosebit şi numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul de varză roşie previne îmbătrânirea prematură, diverse tipuri de cancer, ameliorează aspectul pielii şi îmbunătăţeşte vederea, ajută la întărirea oaselor şi a sistemului imunitar, are proprietăţi detoxifiante şi ţine la distanţă boli grave precum diabetul şi afecţiunile cardiovasculare.

Unul dintre motivele pentru care varza roşie este considerată un superaliment este faptul că are în compoziţie antioxidanţi puternici, vitamine, minerale şi numeroşi nutrienţi.

Varza roşie conţine tiamină, riboflavină, acid folic, calciu, mangan, magneziu, fier, potasiu, vitaminele A, C, E, K şi vitamine din complexul B, precum şi fibre alimentare de calitate, substanţe care contribuie din plin la menţinerea sănătăţii, frumuseţii şi siluetei deopotrivă.

Tratamente naturiste cu varză roşie împotriva kilogramelor în plus şi a cancerului

Varza roşie conţine foarte puţine calorii (32 la suta de grame), dar este bogată în fibre, vitamine şi minerale, care conferă saţietate şi energie, aspecte importante atunci când eşti la dietă.

O salată de varză roşie este hrănitoare, răcoritoare şi aduce organismului necesarul de vitamine şi minerale de care are nevoie pentru a funcţiona corect.

Sulful şi potasiul din compoziţia verzei roşii au efect diuretic, deci ajută la eliminarea toxinelor şi ameliorează retenţia de apă din ţesuturi, iar fibrele alimentare au efect laxativ, eliminând constipaţia.

Nivelul crescut de antioxidanţi prezenţi în varza roşie au rol important în protejarea organismului de efectele nocive la radicalilor liberi, care pot cauza inflamaţii în corp şi pot duce la apariţia tumorilor canceroase şi a bolilor de inimă.

Antocianii din varza roşie sunt cei care dau culoare frunzelor de varză şi tot ei sunt cei care creează o barieră în calea atacului factorilor nocivi din mediu.

De asemenea, un compus important din varza roşie este indole, despre care studiile afirmă că ar reduce riscul de dezvoltare a cancerului de sân. Un rol esenţial are şi vitamina A din varza roşie, care reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar.

Tratamente naturiste cu varză roşie pentru vedere

Consumul de varză roşie este important pentru sănătatea ochilor. Antioxidanţii din această legumă versatilă asigură sănătatea vaselor capilare din globul ocular şi pot preveni afecţiuni oculare precum glaucomul, dar şi complicaţii ale diabetului, cum este retinopatia diabetică, apărută din cauza cantităţii mari de glucoză din sânge.

Un lucru important de menţionat este faptul că vitamina A este transformată de organism în betacaroten, antioxidant care menţine acuitatea vizuală, previne cataracta şi degenerescenţa maculară cauzată de înaintarea în vârstă.

Consumul frecvent de varză roşie poate fi de ajutor şi celor care au probleme cu durerile de stomac. Varza roşie conţine cantităţi mari de glutamină, un aminoacid care are capacitatea de a reduce inflamaţiile din corp, ce cauzează dezvoltarea ulcerelor gastrointestinale. De asemenea, vitamina C din varza roşie contribuie la întărirea sistemului imunitar  prin stimularea celulelor albe – „soldaţii“ care ne apără organismul de infecţii.

Tot vitamina C are un rol important stimularea producţiei de colagen, o proteină extrem de importantă din organismul nostru, care ajută la menţinerea ţesuturilor conjunctive puternice şi sprijină articulaţiile să se deplaseze uşor.

Tratamente naturiste cu varză roşie pentru piele

Atât foile de varză albă cât şi cele de varză roşie au efect benefic asupra pielii, ameliorând probleme precum  furunculoza, ridurile sau tenul îmbătrânit, lipsit de strălucire.

Cataplasmele sau compresele cu suc proaspăt de varză grăbesc procesul de vindecare a rănilor, conferă vitalitate tenului şi îndepărtează celulele moarte, rezultatul fiind o piele curată, lipsită de riduri, elastică şi mătăsoasă.

Contraindicaţii la consumul de varză roşie

Unele persoane pot manifesta o digestie lentă sau flatulenţă după consumul de varză roşie, precum şi în urma altor legume crucifere, cum ar fi broccoli sau conopida. Pentru a evita aceste probleme, se poate găti varza cu usturoi, ceapă sau puţin ghimbir, care contracarează efectele mai puţin plăcute ale verzei.

Persoanele care suferă de hipotiroidism trebuie să evite sau să limiteze consumul de varză roşie deoarece este un aliment goitrogenic, care are capacitatea de a inhiba absorbţia iodului,  lucru periculos pentru cei care manifestă carenţă de iod.

De asemenea, este indicat să se evite consumul excesiv de varză roşie pentru că ar putea favoriza formarea pietrelor la rinichi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite