Patru uleiuri esenţiale care te scapă de tuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De obicei răceala se manifestă la început prin tuse seacă, iritativă, care evoluează spre tuse productivă. Dacă tusea este supărătoare şi nu-ţi dă pace pe parcursul întregii zile, dar şi noaptea, uleiurile esenţiale din plante îţi pot fi de mare ajutor.

Unul dintre cele mai eficiente uleiuri în tratarea virozelor respiratorii este uleiul de eucalipt. Acesta acţionează pe mai multe planuri: decongestionează nasul, limitează extinderea infecţiei prin efectele antiseptice şi nu în ultimul rând ajută la calmarea tusei specifice bronşitei. Utilizat sub formă de inhalaţii, uleiul de eucalipt are rol expectorant, astringent şi emolient. Mai mult decât atât, acesta are efecte de tonifiere asupra corpului în caz convalescenţă, epuizare, oboseală cronică, dureri de cap.

Datorită substanţelor cu proprietăţi antibacteriene pe care le conţine, uleiul de pin este adesea recomandat în tratarea problemelor respiratorii, a tusei, a faringitei şi bronşitei. Acesta este un puternic expectorant ce stimulează eliminarea secreţiilor depuse la nivelul tractului respirator şi ajută la eliberarea sinusurilor.

Câteva picături de ulei esenţial de levănţică aplicate pe o compresă te vor ajuta să respiri bine şi să scapi de accesele de tuse, mai ales în timpul nopţii. Acesta poate fi folosit şi sub formă de inhalaţii sau se pot adăuga câteva picături în apa de baie. Uleiul de levănţică, unul dintre cele mai studiate remedii naturale, are în compoziţie zeci de substanţe volatile care sunt eficiente în tuse seacă, rinofaringită, laringită, bronşită, astm, pneumonii. Este deosebit de reconfortant utilizat sub formă de masaj local: o picătură de ulei de levănţică la o lingură de ulei de măsline.

Uleiul de cimbrişor, considerat şi „antibioticul săracului”, se remarcă prin proprietăţile expectorante, antiseptice pulmonare, antitusive şi antiastmatice. Medicii fitoterapeuţi îl recomandă în mod curent în tusea convulsivă, bronşită, gripă, guturai şi pneumonie. Ca tonic general este excelent în întărirea imunităţii. Se utilizează tot sub formă de inhalaţii, adăugat în apa de baie sau în masaje locale.

Atenţie! Uleiurile esenţiale nu se utilizează niciodată nediluate pentru că sunt foarte puternice şi pot provoca iritaţii locale. Ele se folosesc în amestec cu apă (în lămpile de aromoterapie) sau dizolvate în alte uleiuri (de măsline, de cocos…).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite