7 plante salvatoare pentru ficat

7 plante salvatoare pentru ficat

Infuziile din plante uşurează munca ficatului, îmbunătăţind funcţiile întregului organism FOTO Shutterstock

Oboseala accentuată, limba încărcată şi aspectul tern al pielii sunt semne clare că ficatul are nevoie de puţin ajutor. Nu e greu deloc, pentru că în natură găseşti mai multe plante cu efect purificator.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fiind oraganul care curăţă şi detoxifică organismul prin filtrarea continuă a sângelui, ficatul adună toate toxinele ce intră în noi prin tractul digestiv, piele şi prin sistemul respirator. 

De aceea, e important să avem grijă de el şi să-i oferim din când în când licorile binefăcătoare din:

ARMURARIU

Se infuzează o linguriţă de plantă zdrobită în 200 ml de apă fierbinte. Soluţia are acţiune hepatoprotectoare, datorită silimarinei conţinute. Se beau două căni pe zi, prima dimineata, pe stomacul gol, după care e indcat să stai culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă, iar cea de-a doua cană se bea în două rânduri: o jumătate după masa de prânz, iar celalata după masa de seară. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, o poţi îndulci cu miere de salcâm. Tratamentul se face în reprize de 20 zile, cu 10 zile pauză, timp de trei luni.

SUNĂTOARE

Pune într-o cană o linguriţă de plantă uscată bine mărunţită, toarnă 200 ml de apă clocotită, acoperă şi lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Se strecoară şi se consumă două-trei căni pe zi. Infuzia concentrată se prepară la fel, doar că în loc de o linguriţă se pun două, la aceeaşi cantitate de apă, şi se ia câte o lingură după fiecare masă.

TURIŢA-MARE

Se pune o linguriţă cu vârf de plantă uscată şi măcinată la o cană cu apă clocotită. Se lasă un minut, se strecoară şi se beau câte două-trei căni pe zi.

OBLIGEANĂ

La o cană de apă la temperatura camerei se pune o linguriţă de plantă tocată şi se lasă de seara până dimineaţa. Maceratul se consumă, după ce se încalzeşte în baie de aburi, câte şase înghiţituri zilnic (trei înainte şi trei după masa de prânz), timp de o lună. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se repetă.

GĂLBENELE

40 de grame de flori se fierb timp de 10 minute într-un litru de apă. Lichidul obţinut se consumă împărţit în trei reprize pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează două-trei săptămâni.

CICOARE

Se fierb două linguriţe de rădăcină mărunţită în 200 ml de apă, timp de cinci minute. Licoarea se strecoară şi se bea călduţă în trei reprize, înaintea meselor principale.

LUMÂNĂRICĂ

Se fierb la foc domol două linguri de plantă (rădăcină şi floare uscată) într-un litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Din acest decoct se beau în fiecare dimineaţa câte 100 ml, după care se stă culcat pe partea dreaptă o jumătate de oră.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările