Trei prejudecăţi frecvente despre insomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa odihnei suficiente are consecinţe serioase asupra sănătăţii. Cei mai mulţi adulţi au nevoie de 7-8 ore de somn, în fiecare noapte.

Despre insomnie circulă o serie de mituri, dintre care cel mai răspândit este acela că un pahar de tărie ne ajută să dormim mai bine. Persistenţa acestei prejudecăţi este dată de faptul că un pahar de alcool ne poate face să adormim mai repede, dar pe măsură ce alcoolul trece în organism, somnul este tulburat. Ne trezim mai des şi ziua suntem mai obosiţi.

Insomnia este doar în capul tău. Este adevărat că factorii psihologici pot determina apariţia insomniei. Stresul este duşmanul numărul 1 pe care îl arată cu degetul majoritatea oamenilor când vine vorba despre lipsa odihnei suficiente. Dar nu este singurul factor declanşator al insomniei. Mai sunt şi alţii precum o igienă a somnului deficitară, efectele secundare ale unor medicamente, durerile cronice, sindromul piciorului neliniştit, sau apneea de somn.

Pastilele sunt cel mai bun remediu. Este adevărat că astăzi medicamentele împotriva lipsei cronice de somn sunt mai sigure şi mai eficiente decât erau altădată. Însă nu sunt lipsite de efecte secundare, să ne fie clar. Cel mai des dau dependenţă, astfel că ele nu trebuie luate decât la indicaţia medicului. Cele mai multe pastille pot ajuta în uşurarea temporară a simptomelor, dar nu pot vindeca insomnia. Rezolvarea problemelor de sănătate şi transformarea mediului într-unul propice pentru somn sunt, adesea, cea mai bună abordare.

Despre sportul regulat se ştie că poate ajuta corpul să se odihnească mai bine. Dar, exerciţiile fizice sunt contraindicate seara târziu. Asta pentru că ele ne păstrează alerţi şi ne cresc temperatura corporală, condiţii care alungă somnul. Recomandarea este de a face sport cu cel mult două- trei ore înainte de culcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite