Cum ne influenţează luna plină somnul

Cum ne influenţează luna plină somnul

Fazele lunii au o influenţă asupra somnului FOTO: Reuters

Dacă nu v-aţi odihnit bine azi-noapte, luna plină ar putea fi motivul. Aceasta ar fi de vină pentru unele nopţi nedormite, susţin specialiştii. Fazele lunii ne tulbură somnul şi ne influenţează visele, care devin mai bizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legendele spun că luna plină scoate la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. Chiar şi în zilele noastre, mulţi oameni cred că luna plină este de vină pentru sinucideri, crime şi accidente rutiere, însă aceste lucruri nu au fost niciodată dovedite.

De secole, superstiţiile susţin că fazele lunii ne afectează comportamentul, iar un studiu confirmă, cel puţin parţial, influenţa pe care luna plină o are asupra acestuia. Acesta susţine că între ceasul nostru biologic şi deplasarea lunii există o conexiune. În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au monitorizat somnul mai multe persoane urmărind influenţa fazelor lunii asupra lor.

Michael Smith, coordonatorul studiului, a descoperit că participanţii la studiu au dormit cu 25 de minute, în medie, mai puţin atunci când era lună plină sau aproape plină. Bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile, dormind cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal.

„Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline” spune Michael Smith, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.

Toţi voluntarii studiului au fost mult mai sensibili la sunete pe timpul nopţii cu lună plină. Camerele în care au dormit aceştia nu aveau geamuri, deci lumina nu i-ar fi putut influenţa în vreun fel, au explicat autorii experimentului.

Un alt studiu, publicat în luna martie a acestui an de profesorul de psihologie Richard Wiseman, de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, susţine că nopţile cu lună plină ne influenţează visele. Acestea devin mai bizare şi ne afectează mai mult.

Luna plină apare o dată la 29,5 de zile şi este posibil ca aceasta să apară în faza ei plină chiar şi de două ori  pe lună. Doar în februarie se poate întâmpla să nu existe lună plină, conform calculelor astronomilor, dar fenomenul este foarte rar. El va avea loc abia în februarie 2066.

Următoarea lună plină va fi pe 12 iulie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: