Vinul roşu contribuie la arderea grăsimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un compus extras din strugurii negri ar putea ajuta persoanele supraponderale să ardă grăsimile mai repede şi să-şi îmbunătăţească funcţia hepatică, potrivit unui studiu apărut recent în Journal of Nutritional Biochemistry.

Cercetătorii de la Universităţile din Oregon, Florida şi Nerbaska au testat efectul mai multor substanţe chimice dintr-un soi de struguri tămâioşi din sud-estul Statelor Unite asupra ficatului şi celulelor de grăsime. În cadrul studiului lor ei au descoperit că unul dintre compuşi - acidul elagic -, a încetinit dramatic creşterea celulelor grase existente, dar şi formarea unor noi astfel de celule, scrie The Independent.

Acest studiu sugerează că vinul roşu şi strugurii negri ar putea ajuta la o mai bună gestionare a obezitărţii şi a tulburărilor metabolice asociate, cum ar fi boala fiacului gras, fără a încuraja însă consumul exagerat de vin.

Efectele pozitive constatate confirmă rezultatele unui studiu anterior realizat de Neil Shay, biochimist şi biolog molecular de la Universitatea de Stat din Oregon, care a pus în evidenţă o îmbunătăţire semnificativă a sănătăţii şoarecilor supraponderali care au consumat extracte din stugruii Pinot Noir.

La finalul celor 10 săptămâni în care au fost hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi săturate, şoarecii care nu primiseră suc din struguri negri dezvoltase steatoză hepatică şi sindrom diabetic, în schimb cei care au avut parte de suc acumulaseră mai puţină grăsimi în ficat.

Dr. Shay precizează că şoarecii consumaseră echivalentul uman al unui pahar şi jumătate pe zi de suc de struguri.

„Porţiile sunt rezonabile, ceea ce face aplicabile aceste rezultate şi în cazul oamenilor“, a precizat biochimistul.

Cercetătorii avertizează totuşi că extractele din struguri sau consumul de vin roşu nu reprezintă un tratament miraculos pentru pierderea greutăţii.

Nu am ajuns la concluzia că aceşti compuşi ar avea un rol în slăbire. Dacă am putea dezvolta o strategie nutriţională care ar reduce acumularea de grăsimi în ficat, folosind struguri, ar fi un lucru bun“, a adăugat dr. Neil Shay.

Autorii studiului au ţinut să sublinieze că nu urmăresc să recomande înlocuirea medicamentelor existente cu struguri, ci îndrumarea oamenilor spre alimente bune pentru sănătate.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite