Soia vine în ajutorul femeilor pentru a ţine departe osteoporoza

Soia vine în ajutorul femeilor pentru a ţine
departe osteoporoza

Soia contribuie la menţinerea sănătăţii femeilor după vârsta menopauzei /  FOTO Arhivă

O alimentaţie bogată în proteine din soia permite scăderea riscului de osteoporoză în cazul femeilor după menopauză, potrivit unui studiu britanic. Soia face parte din categoria leguminoaselor, fiind una dintre cele mai hrănitoare plante.

Ştiri pe aceeaşi temă

Soia conţine mai multe proteine decât carnea. Dacă în soia procentul de proteine se ridică la 40%, carnea are 15-20% proteine. Soia se remarcă şi prin conţinutul tuturor aminoacizilor esenţiali, precum şi lipide, glucide, minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu), enzime, vitamine (A, B-uri, D, E), fitohormoni, lecitină. Toate acestea fac din soia un aliment complet, potrivit nutriţioniştilor.

Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hull din Marea Britanie şi-au îndreptat atenţia asupra izoflavonelor, acei compuşi din soia care sunt asemănători homonilor feminini. Astfel, ei au descoperit că soia este eficientă pentru a încetini pierderea osoasă şi apariţia osteoporozei în cazul femeilor aflate la menopauză. Concluziile noului studiu au fost prezentate în cadrul Conferinţei anuale a Societăţii de Endocrinologie.

După menopauză, organismul produce mai puţini hormoni estrogeni. Or, aceşti homoni feminini sunt implicaţi în regenerarea ţesutului osos. În cazul deficitului de estrogeni, femeile sunt expuse unui risc major de osteoporoză, potrivit medicilor.

Osteoporoza este responsabilă de 9 milioane de fracturi anual, la nivel mondial.

La studiul realizat de cercetătorii britanici au participat 200 de femei la debutul menopauzei. Pe parcursul celor 6 luni ale studiului, femeile au primit zilnic un supliment pe bază de izoflavone din soia, doza fiind de 66 mg.

Concluziile au arătat că femeile care au consumat izoflavone au beneficiat de atenuarea pierderii osoase şi alungarea riscului de osteoporoză. În acelaşi timp, cercetătorii au constatat că participantele aveau un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

„Am descoperit că proteinele din soia şi izoflavonele sunt o modalitate sigură pentru a îmbunătăţi sănătatea femeilor după vârsta menopauzei. Acţiunea izoflavonelor din soia este similară medicamentelor utilizate de obicei contra osteoporozei“, explică autorul principal al studiului, Thozhukat Sathyapalan, cercetător la departamentul de endocrinologie de la Universitatea din Hull.

Medicii recomandă femeilor să includă în dietă produse pe bază de soia: tofu, lapte de soia, preparate din boabe de soia. De reţinut că în Asia, unde soia este foarte populară, femeile ating zilnic doza de 66 mg de izoflavone recomandată pentru prevenirea osteoporozei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările