Dieta de viaţă lungă: mai puţină carne roşie şi mai multe ouă, nuci şi peşte. Studiu

Dieta de viaţă lungă: mai
puţină carne roşie şi mai multe ouă, nuci şi peşte. Studiu

Peştele, considerat mai sănătod decât carnea roşie

Carnea roşie ar trebui înlocuită cu peşte şi legume daca vrem să nu murim prea devereme, avertizeză specialiştii citaţi de Press Association. Un studiu nou pe această temă a fost publicat în British Medical Journal- BMJ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea a analizat obiceiurile alimentare a peste 81.000 de persoane din Statele Unite. Participanţilor la studiu li s-a solicitat să estimeze cantităţile consumate din diferite tipuri de alimente în ultimii opt ani, inclusiv carne roşie, şuncă, hot-dog sau bacon, nuci, peşte, ouă, cereale integrale, legume şi preparate din pui sau curcan fără piele, citează agerpres.ro.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au crescut consumul de carne roşie şi mezeluri cu cel puţin o jumătate de porţie pe zi au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces în următorii opt ani.

Doar în cazul consumului de mezeluri creşterea riscului a fost de 13%, iar în ceea ce priveşte carnea roşie riscul constatat a fost de 9%.

Potrivit echipei de cercetători, o jumătate de porţie echivalează cu 42,5 grame de carne roşie, o felie de bacon (6,5 grame), o jumătate de hot-dog (22,5 grame) sau 14 grame de cârnaţi.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au redus aportul de carne roşie şi mezeluri şi au consumat mai multe alimente sănătoase, precum ouă, pui ori peşte au şanse să trăiască mai mult.

Reducerea consumului de carne roşie şi mezeluri şi creşterea simultană a aportului de nuci a condus la o scădere cu 19% a riscului de deces în următorii opt ani.

Înlocuirea porţiei zilnice de carne roşie sau procesată cu peşte a redus riscul cu 17%, şi cu 12% sau 10% în cazul unui aport sporit de cereale integrale, respectiv carne de pui fără piele.

Înlocuirea cărnii roşii şi mezelurilor cu legume şi leguminoase a redus posibilitatea de deces prematur cu 10%, respectiv 6%, iar în cazul ouălor riscul a scăzut cu 8%.

Studii anterioare au demonstrat că alimentaţia bogată în carne roşie şi procesată este asociată cu creşterea riscului de diabet de tip 2, boli de inimă şi cancer colorectal.

Specialiştii care au realizat studiu au recomandat maximum trei porţii de carne roşie pe săptămână şi cât mai puţină carne procesată sau deloc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: