Capcanele etichetelor alimentare

Capcanele
etichetelor alimentare

Înainte de a alege un produs e bine să citim cu atenţie etichetele

Suntem adesea induşi în eroare de etichete pe care scrie cu litere mari: „sănătos“, „dietetic“, „fără grăsimi“, „fără zahăr“ „natural“. Nu întotdeauna aceste afirmaţii sunt în totalitate adevărate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În „Abecedarul de obezitate“, prof.dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia asupra capcanelor ascunse în eticehetel alimentare. Astfel, de foarte multe ori, etichetele pe care scrie cu litere mari: „sănătos“, „dietetic“, „fără grăsimi“, „fără zahăr“ „natural“ nu sunt întotdeauna şi nici în totalitate adevărate.  

Adesea, aceste alimente conţin doar cu foarte puţine calorii în minus faţă de altele din aceeaşi categorie, dar, din cauza acestor inscripţii suntem tentaţi să le consumăm în cantitate mai mare.

Pentru a evita aceste greşeli este obligatoriu să citim cu atenţie etichetele cu informaţiile calorice şi să decidem apoi dacă achiziţionăm produsul sau nu.

Produsele alimentare incorect etichetate care nu specifică nici conţinutul caloric, nici pe cel nutriţional, ci cuprind doar însiruirea ingredientelor în ordinea ponderii acestora în preparat sunt de evitat pentru că neştiind câte calorii conţin putem înclina balanţa energetică în modul cel mai nefavorabil.

Pentru scăderea în greutate ne interesează ca numărul de calorii pe 100 de mililitri sau 100 de grame de produs ar trebui să fie mai mic de 100-150; numărul de porţii şi conţinutul caloric al porţiei pentru preparatele alimentare preambalate.

Pentru o alimentaţie cu puţine calorii ne interesează un conţinut cât mai redus de grăsimi, grăsimi saturate, sare şi zahăr, şi un conţinut adecvat de fibre alimentare, vitamine şi minerale.

Potrivit sursei mai sus citate, este obligatoriu să reţinem că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din proteine, grăsimi sau alcool, iar orice consum caloric în exces duce la creşeterea greutăţii. Unele alimente au o densitate energetică mai mare decât altele, astfel încât numărul de calorii pe care îl furnizează la aceeaşi cantitate de produs  este mai crescut.

 

 

citeste totul despre: