5 motive pentru a mânca pe îndelete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai probleme cu digestia, iar imediat după ce te ridici de la masă te simţi obosit şi lipsit de energie? De vină poate fi mâncatul pe fugă.

De multe ori, lipsa de timp nu ne mai permite să acordăm meselor de peste zi atenţia cuvenită, deşi alimentaţia joacă un rol crucial în menţinerea stării de sănătate.

Prin urmare, mâncăm pe fugă, fără a mesteca bine alimentele. În astfel de situaţii, cel mai mult are de suferit stomacul, care trebuie să depună un efort dublu pentru a digera alimentele. Inevitabil, problemele de sănătate încep să apară.

1 Ai mai multă energie

În general, mâncatul pe fugă atrage după sine consumarea unei cantităţi mai mari de alimente decât este necesar. Întrucât nu pot fi digerate toate în acelaşi timp, o parte din ele stagnează în stomac. Din această cauză, începem să ne simţim lipsiţi de energie. Studiile au arătat că randamentul angajaţilor scade simţitor după masa de prânz, deoarece, de obicei, aceasta este luată pe fugă şi, în plus, este săracă din punct de vedere nutriţional.

2 Ai o digestie mai bună

Este cunoscut faptul că digestia nu începe în stomac, ci în cavitatea bucală. Pentru a avea o digestie de nota zece, se recomandă să mesteci fiecare îmbucătură de cel puţin 20 de ori. Astfel, enzimele digestive acţionează mult mai eficient atunci când ­alimentele ajung în stomac bine mă­runţite.

3 Ţii bolile la distanţă

Atunci când înghiţim pe nerăsuflate cantităţi mari de mâncare nu reuşim să ducem până la capăt procesul de masticaţie şi astfel riscăm să ne îmbolnăvim, ne atenţionează nutriţioniştii. Aceasta deoarece atunci când alimentele nu sunt mestecate bine, chiar dacă sunt echilibrate din punct de vedere nutriţional, poate ­apărea o carenţă de vitamine şi de minerale.

4 Simţi savoarea mâncării

În general, atunci când mănânci pe fugă nu reuşeşti să simţi cu adevărat gustul alimentelor. Prin urmare, gustul acestora se pierde, iar masa se transformă într-un simplu automatism. Pentru a simţi plăcere în timp ce mănânci, savurează fiecare îmbucătură. În acest mod, vei reuşi ­să-ţi stimulezi papilele gustative şi să transformi mesele într-un adevărat festin.

5 Îţi poţi menţine silueta

Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să mănânce încet. Explicaţia este că, astfel, deşi mâncăm mai puţin, mai multe informaţii privind aportul de alimente sunt transmise creierului. Studiile arată că sunt necesare 15-20 de minute de la începerea mesei pentru instalarea senzaţiei de saţietate.

Recomandare: Atunci când mănânci încet, senzaţia de saţietate apare mult mai repede.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Aşa-numitul „mâncat pe fugă" a început să fie întâlnit la majoritatea persoanelor. Cauzele sunt multiple: lipsa de timp, stresul şi neglijarea meselor principale ale zilei. Acest obicei nu este unul foarte sănătos, ba, dimpotrivă. În timp, el poate duce la îmbolnăvirea stomacului: la dereglarea secreţiilor gastrice, la reflux gastroesofagian, la gastrite şi chiar la ulcer. De regulă, mesele trebuie luate într-o stare de linişte şi de calm.

Persoanele care mănâncă la timp au mai multă poftă de viaţă şi sunt mai energice.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Conservele de peşte sunt bune?

Dintre toate conservele, cele de sardine sunt cele mai sănătoase, cu condiţia să fie întregi, cu tot cu oase, spune specialistul nostru.

Sardinele, cele mai bogate în Omega 3

Că sunt de sardine, de somon, de hering, de ton sau de şprot, toate conservele de peşte sunt bune. Totuşi, în special sardinele sunt foarte bogate în acizi graşi Omega 3, în vitamina D3 şi în proteine de calitate. Raportul calciu-fosfor al sardinelor ­este foarte apropiat de cel necesar organismului uman, motiv pentru care se fixează foarte bine în oase.

Aceleaşi calităţi le are şi somonul, însă aceste conserve costă mai mult. Indiferent de tip, conservele sunt mai sănătoase atunci când conţin şi oasele peştelui. Ele nu creează probleme la mestecare sau la digestie.

Uleiul de floarea-soarelui din cutie se aruncă

Cele mai bune sunt conservele în ulei de măsline sau în sos tomat. În cazul în care uleiul este de floarea-soarelui, acesta trebuie scurs, iar peste peşte se adaugă suc de lămâie. Nu sunt recomandate conservele de peşte afumat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite