Ce e mai important: numărul sau tipul caloriilor? 

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		     O calorie are aceeaşi valoare în toate cazurile?                                                         FOTO: Shutterstock
 O calorie are aceeaşi valoare în toate cazurile?                                                         FOTO: Shutterstock

Atunci când vrem să slăbim trebuie să avem în vedere atât numărul caloriilor, cât şi calitatea lor. Potrivit unui studiu citat de ,,Los Angeles Times“, în funcţie de cantitatea consumată de carbohidraţi, proteine şi grăsimi vom reuşi să ne menţinem greutatea şi după ce am slăbit sau, dimpotrivă, vom recâştiga încet, dar sigur kilogramele pierdute.  

Într-un experiment desfăşurat în intervalul 2006-2009, la care au participat 21 de persoane supraponderale, cercetătorii au analizat modul în care a evoluat greutatea acestora în funcţie de regimul alimentar urmat. Deşi au reuşit să slăbească, participanţii la studiu au rămas cu grăsime excedentară, iar pentru a pierde surplusul, cercetătorii au demonstrat că o dietă bogată în proteine este mai benefică decât o dietă redusă în grăsimi. Explicaţia? Cei care au urmat o dietă săracă în grăsimi aveau un metabolism mai leneş.

,,Din punct de vedere metabolic, nu toate caloriile sunt la fel. Calitatea caloriilor ingerate influenţează cantitatea caloriilor consumate“, susţine doctorul David Ludwig de la un centru specializat de prevenire a obezităţii din Boston.

Pentru a verifica dacă alimente diferite au şi efecte diferite în menţinerea greutăţii, subiecţii au urmat un program iniţial de slăbit timp de 12 săptămâni, reuşind să-şi reducă din greutate cu 10% sau 15%. Următoarea etapă a fost menţinerea greutăţii timp de patru săptămâni. După această perioadă, fiecare persoană a urmat trei tipuri diferite de regim  (a câte patru săptămâni fiecare): o dietă redusă în grăsimi (60% carbohidraţi, 20% grăsimi, 20% proteine), o dietă cu indice glicemic scăzut (40% carbohidraţi, 40% grăsimi şi 20% proteine) şi o dietă cu o cantitate de carbohidraţi foarte redusă, de tipul Atkins (10% carbohidraţi, 60% grăsimi, 30% proteine).

mancare

Atât la începutul studiului, cât şi după fiecare perioadă de patru săptămâni, persoanele erau internate timp de trei zile pentru probe de sânge şi urină, analize hormonale şi la nivel de colesterol. 

Din cele trei tipuri diferite de diete, cei care au urmat regimul sărac în carbohidraţi au consumat cu 300 calorii mai mult decât cei care au urmat o dietă redusă în grăsimi, ceea ce echivalează cu o oră de activitate fizică moderată, după cum susţine medicul.

Mai mult, persoanele care au urmat o dietă cu un indice glicemic redus (bogată în cereale integrale, legume şi fructe) au ars cu 200 de calorii mai mult decât cei care au urmat o dietă slabă în grăsimi. Cu toate că ajută la arderea unui număr sporit de calorii, medicii nu recomandă o dietă foarte săracă în carbohidraţi. Mostrele de sânge din această fază a dietei au arătat că persoanele aveau un nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului), dar şi de proteina C reactivă, ceea ce indică inflamaţii şi boli cardiovasculare. Pe de altă parte, la dieta cu indice glicemic redus nu au fost identificate aceste probleme.

Totuşi, pentru acurateţea cercetării, specialiştii doresc să repete experimentul cu un număr cât mai mare de persoane. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite