USR face scut în jurul lui Armand în fața acuzațiilor ANI. PSD cere demisia primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USR au făcut scut în jurul lui Clotilde Armand, acuzată de ANI de incompatibilitate și conflict de interese, prezentând în mod eronat temeiul juridic pe care s-a bazat sesizarea inspectorilor de integritate.

USR respinge acuzațiile ANI la adresa primarului Clotilde Armand FOTO Arhivă
USR respinge acuzațiile ANI la adresa primarului Clotilde Armand FOTO Arhivă

UPDATE: 

După ce Agenția Națională de Intergitate a transmis într-un comunicat de presă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a cerut acces la dosarul său și nu s-a prezentat la sediul ANI pentru a-l vedea, primărița a publicat o conversație purtată de avocaul său și un reprezentant al instituției. Clotilde Armand cere demisia conducerii ANI, acuzând că reprezentanții instituției că mint și acuzînd că i-a fost refuzat dreptul la apărare. 

Am și alte cereri și dovezi pe care le voi atașa frumos la dosarul împotriva celor se cred mai presus de lege și ascultă de ordinele politice”, mai susține primarul Armand. 

În videoclipul publicat de primar, conversația dintre cei doi face referire la o sesizare înaintată de către o persoană fizică. Avocatul edilului cere accesul la plângerea formulată împotriva primarului, iar reprezentatul ANI îi cere, în urma informării primăriței, să stăbilească o dată și o oră. 

Conversația publicată de primar 

Ni se va permite, pentru că am dori să facem un punct de vedere în situația în care va fi necesar, ni se va permite și accesul la această plângere? Că noi nu știm despre ce este vorba”, solicită avocatul. 

 „Dacă dumneavoastră vreți să vedeți despre ce este vorba în sesizarea transmisă de persoana fizică care a depus-o, puteți să veniți la sediul nostru să vedeți dosarul. Stabilim împreună o zi, o oră, și eu vă aștept cu mare drag să vedeți despre ce este vorba”, răspunde ulterior reprezentantul ANI. 

Este perfect. Sigur. V-aș putea trimite și o cerere în sensul acesta sau vă sun?”, răspunde avocatul. 

Nu trebuie să… Mă sunați,Doamne-ferește!, nu trebuie faceți nicio cerere. Da, da. Mă sunați, vedeți și în funcție de programul dumneavoastră și al meu, binențeles, să fiu la birou, să fiu aici. Stabilim împreună o oră și veniți și vedeți”, spune reprezentantul ANI. 

Ulterior conversației înregistrate și publicate de primar, Clotilde Armand afirmă că nu i s-a mai răspuns la solicitări.

***

Știrea inițială

Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat procurorii și prefectul Capitalei, ca urmare a semnării unor acte administrative de către primarul Sectorului 1, prin care se încalcă prevederile referitoare la conflictul de interese și incompatibilitatea în funcție.

De altfel, Clotilde Armand ar fi obținut 18.720 de lei în urma majorării cu până la 30% a indemnizației pentru funcția de manager al unui proiect, pentru care s-a numit singură, încălcând, potrivit evaluatorilor ANI și Codul Penal, dar și Codul Administrativ privind legalitatea actelor emise. 

Marea problemă nu o reprezintă sporul de 25% încasat pentru că primăria derulează proiecte pe fonduri europene (în prezent trei, potrivit informațiilor „Adevărul”), ci că s-a numit manager de proiect și a încasat bani. USR-iștii invocă faptul că s-ar aplicat prevederile care țin de funcționarul public, dar primarul este demnitar, nu funcționar public. Prin urmare, sunt încurcate, voit sau nu cele două funcții.

De asemenea, Clotilde Armand a susținut ieri că s-a consultat și cu MIPE înainte de a deveni manager pe proiect. Însă proiectul este pe POCA, program operațional care ține de Ministerul Dezvoltării.

USR respinge acuzațiile și consideră prea mică suma

Dacă în luna februarie membrii USR susțineau activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, în prezent șeful USR susține că are „semne mari de întrebare legate de cum acționează ANI”.

„Eu cred că ANI n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect, care sunt în zona acestui spor, pe care îl au toți primarii și cei de la PNL și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci ar trebui să se uite la multele milioane de lei inexplicabile”, a explicat președintele USR, Cătălin Drulă, potrivit RFI.

Întrebat dacă o va suspenda din partid pe primăriță, Drulă a afirmat că nu, argumentând că nu este vorba despre o situație de natură judiciară. „Nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. (…) ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acţiuni, cred că putem face o istorie despre constatări ANI, care apoi au fost desfiinţate de justiţie”, a mai completat Drulă.

Mai mult, șeful USR argumentează că agenția trebuie să verifice averea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cerere înaintată către agenție de către parlamentarul USR, Emanuel Ungureanu. Și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a sărit în apărarea colegei de partid, printr-un „autodenunț”, susținând că are un spor de 25%, la care nu poate renunța pentru că primăria pe care o conduce lucrează cu fonduri europene.

 Preşedintele PSD Sector 1, Florin Manole, a cerut marţi demisia primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, despre care a afirmat că este „în situaţie de incompatibilitate şi cu suspiciuni penale".

Am venit astăzi aici pentru a-i cere doamnei Armand ceea ce cei din USR au cerut întotdeauna când au existat suspiciuni în legătură cu un om politic, şi anume demisia. Considerăm că, dacă USR a rulat acest mesaj timp de ani de zile, ar trebui să fie acum consecvenţi şi, atunci când cineva, în cazul ăsta Clotilde Amand, este în situaţie de incompatibilitate şi cu suspiciuni penale, pentru că Agenţia Naţională pentru Integritate a trimis Parchetului toate documentele necesare, atunci când se întrunesc astfel de condiţii, omul politic trebuie să facă un pas înapoi până când, dacă se întâmplă să fie declarat nevinovat, poate să revină pe scena politică", a spus Manole, la sediul Primăriei Sectorului 1. 

Pe subiect s-a pronunțat și Ciprian Ciucu, președinte PNL București și primar al Sectorului 6.„Eu înțeleg de la ANI nu că e problema că ia acea indemnizație, ci că s-a numit manager de proiect. Ea spune că este legal. Din câte știu eu, nu este legal. Așa și eu m-aș putea numi pe mine șeful Poliției Locale sau Director la Direcția de Urbanism sau șef serviciu la taxe și impozite locale. Aici este problema. Acum, cred că a fost o confuzie, nu cred că a fost rea voință”, a declarat Ciprian Ciucu, la Digi24.

Clotilde Armand, acuzată de conflict de interese și incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate venit cu precizări după  valul de acuzații la adresa instituției, pe speța Clotilde Armand. Practic, a explicat pe larg ceea ce deja sugerase în comunicatul inițial, fiind aduse clarificări la explicațiile eronate ale celor din USR.

În acest caz, Agenția a reținut starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.Ca efect al acestui act normativ, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligatia ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte”, se arată în comunicatul ANI. 

Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente”, mai punctează instituția.

Cum se apară primarul

În urma apariției în spațiul public a acuzațiilor care îi sunt aduse, primarul Sectorului 1 a susținut că a respectat legea și că era cea mai în măsură să fie managerul proiectului pentru combaterea corupției. La numai o zi după publicarea informațiilor, Clotilde Armand a fost alături de avocat la sediul ANI pentru a cere explicații, acuzând că a aflat că a fost sesizat Parchetul din spațiul public.

Este un proiect care dorește să elimine total șpaga și sunt managerul de proiect care trebuie pentru acest proiect. Obiectivul este de a elimina corupția în rândul funcționarilor publici”, a declarat primărița în fața sediului ANI, susținând că este, de fapt, vorba despre o răzbunare a partidelor de la Putere pentru lupta pe care o duce privind eliminarea corupției și că refuză să creadă că „ANI a intrat în acest joc politic”.

Primarul Clotilde Armand a lansat și o amenințare la adresa PSD și PNL. „Dragi peneliști și pesediști, contractele voastre cu Primăria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar (Daniel Tudorache - n.red.)”, a avertizat Clotilde Armand.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite