Ungaria, noi provocări la adresa României. Ce mesaj a fost lansat public de la Cabinetul lui Viktor Orban. Răspunsul MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a criticat, într-un mesaj Twitter, publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de Cabinetul premierului Viktor Orban şi unde au fost preluate declaraţii controversate ale secretarului de stat ungar Árpád János Potápi referitoarea la Tratatul de la Trianon.

„Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă cu tărie modul în care înalţi oficiali maghiari evocă istoria făcând referire la harta Imperiului Austro-Ungar anterioară Tratatului de la Trianon, ceea ce contravine spiritului Uniunii Europene şi principiilor care stau la baza acesteia, cărora România le rămâne ferm angajată”, se arată în mesajul postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la Bucureşti. 

MAE face referire la o hartă publicată de abouthungary.hu care arată că Ungaria a fost „ruptă“ în bucăţi de către vecinii săi după Tratatul de la Trianon. De altfel, abouthungary.hu se recomandă drept „sursa din interior. De la Biroul de Comunicare Internaţional al Biroului premierului (Ungariei - n.r.).“.Printre cei vinovaţi, în viziunea sursei citate e indicată şi România. 

„Secretarul de stat  Árpád János Potápi a afirmat că Tratatul de la Trianon a distrus societatea, economia şi sistemul politic din Ungaria. În timpul Zilei Naţionale a Coeziunii, Potapi a spus că cei aproape 100 de ani au trecut de la semnarea Trianonului sunt o dovadă a dorinţei maghiarilor de a supravieţui ţi de a-şi ţine ţara pe picioare“, se arată în articolul meţionat.

Imagine indisponibilă

Sursă foto: abouthungary.hu

O reacţie au avut şi slovenii. „Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia condamnă publicarea de către About Hungary  a hărţii istorice, gest care nu contribuie la întărirea valorilor Uniunii Europene privind relaţiile de cooperare şi bună vecinătate. Uniunea Europeană a apărut tocmai pentru a depăşi dificultăţile trecutului şi ostilitatea dintre naţiuni“, se arată în mesajul publicat de Ministerul de Externe de la Ljubljana.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite