Udrea, foehnul şi sutienul: ce şanse are strategia de victimizare a fostei doamne Cocoş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea a fost arestată preventiv, miercuri, după ce judecătorii au admis solicitarea procurorilor. În ciuda dezvăluirilor promise în ultima perioadă, a discursurilor ţinute în plen şi a postărilor pe Facebook prin care le spune, ironic, colegilor, că „mai bine o ardeau pe rug“, Elena Udrea îşi continuă prăbuşirea, spun analiştii.

Dacă la începutul lunii februarie Elena Udrea le reproşa „marilor bărbaţi de stat“ că stau ascunşi, în vreme ce ea se lupta cu generalul Florian Coldea, fostul ministru şi-a schimbat între timp abordarea. Udrea, care a început să formuleze acuzaţii la scurt timp după ce a intrat în vizorul procurorilor, a ajuns, la începutul săptămânii, să se plângă în plenul Camerei Deputaţilor pentru condiţiile din penitenciare.

„Îmi pare rău că îi dezamăgesc pe unii dintre dvs. nu mă voi da cu mir, nu voi citi acatiste, nu voi spune rugăciuni, chiar dacă pare că funcţionează. Vreau să ştiţi ce aţi făcut cu votul dvs. Pe 10 februarie am fost reţinută, pe 11 am fost arestată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliţiei, mi-au luat sutienul, am fost dusă într-o cameră de trei pe trei. Veceul era de tip turcesc, fără uşă. Când nimeni nu-l folosea puneam un PET pe post de capac. Dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn. Aş fi vrut să vin în cătuşe, să le puteţi vedea, să le puteţi atinge“, a spus Elena Udrea şi, după cum s-a văzut la rezultatul votului, zeci de aleşi au fost impresionaţi.

Relatarea Elenei Udrea, prima de acest fel, dar şi textele publicate ulterior pe contul său de Facebook, în care îi îndeamnă ironic, pe procurori, să o „ardă pe rug“ au stârnit reacţii variate în rândul jurnaliştilor şi analiştilor politici. Deşi Udrea nu a avut, într-adevăr, mir şi acatiste, ea încearcă, totuşi, să atragă simpatia, spun analişti, comentatori şi jurnalişti. Totuşi, strategia nu o ajută la nimic.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a ironizat, de pildă, evocarea situaţiei în care era implicat sutienul fostului ministru.

 „ Descrierea naturalistă a peisajului carceral e impresionantă ca atare. Probabil parlamentarii, din motive necunoscute nouă,sunt mai sensibili decât alte categorii profesionale. E pentru prima oară când cineva, în cuvinte puţine şi pline de sens, descrie ce se întâmplă într-o astfel de situaţie. Trebuia să fie un inculpat, trebuia să fie doamna Udrea. Insistenţa pe detalii, poate explicabile în absolut: există pericolul ca un inculpat de genul feminin să se poată strangula cu propriul sutien“, a  comentat Hurezeanu, la Digi 24.

„O strategie de imagine“

Analistul politic Dan Ionescu a interpretat, pentru „Adevărul“, aceste gesturi şi declaraţii ale Elenei Udrea. El susţine că este vorba despre pură victimizare.

„Egali în faţa legii nu se referă doar la condiţia socială sau materială. Are un înţeles mai larg care curpinde şi lipsa diferenţierii pe bază de sex, aşa că discursul în care se lansează Elena Udrea nu are realmente nici o bază.

E doar o strategie de imagine care nu văd cum o poate ajuta în cadrul cercetării penale. În aceeaşi categorie se află şi povestea cu sutienul, care are o notă de victimizare profundă, pentru că sunt convins că tuturor femeilor care intră la puşcărie le sunt luate sutienele în timp ce bărbaţilor li se reţin curelele şi şireturile. Elena Udrea îşi continuă campania de atragere a simpatiei, care nu cred că funcţionează şi nici nu o ajută în mod concret aşa cum acelaşi tip de abordare nu i-a ajutat nici pe alţi condamnaţi celebri înaintea ei“, a explicat analistul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite