Tîlvar: Pensiile militare nu pot fi considerate pensii speciale. Nu putem risca trecerea în rezervă a militarilor

0
Publicat:

Ministrul Apărării a subliniat că ministerul pe care îl conduce a susținut cu consecvență că pensiile militare sunt pensii de serviciu și nu pot fi considerate pensii speciale. Ministrul a precizat totodată că nu putem risca trecerea în rezervă a militarilor pe fondul discuțiilor privind reforma pensiilor speciale. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Nu putem risca pe fondul acestor discuţii ca de exemplu cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naţionale, care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare să considere că singura lor soluţie este trecerea în rezervă. Toţi sunt oameni cu mare experienţă, mulţi sunt încadraţi pe posturi de comandă şi va fi impozibil pentru sistemul militar să absoarbă şocul plecării lor într-un timp atât de scurt”, a spus ministrul Apărării în cadrul unui eveniment, la Focșani, potrivit News. 

Totodată, ministrul Angel Tîlvăr a precizat că „Ministerul Apărării Naţionale a susţinut cu consecvenţă faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale”.

„În acest context, pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile, în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii”, a mai arătat ministrul. 

Într-o intervenție la Digi24, anul trecut, Ministrul Apărării a precizat că nu a observat până în acest moment un val de pensionări printre militari, în contextul dezbaterilor privind desființarea pensiilor speciale, susținând însă încă de atunci  că un posibil val de pensionări „ar putea să capete sens pentru că ar fi o dezamăgire pentru cei care și-au dedicat viața unei datorii care este sfântă pentru țară”.

„Sunt pensii ocupaționale și discuțiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar, așa se procedează. Este o manieră de lucru între țările membre și Comisie. Acest jalon 215 sau felul în care ne raportăm ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale, care consfințește faptul că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale. Ne dorim foarte mult ca discuțiile pe care le-a anunțat astăzi domnul ministru Boloș să se concretizeze într-o variantă acceptabilă pentru noi. În ceea ce mă privește, nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Ținând seama și de contextul în care ne aflăm, de experiența altor state, militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Sunt sigur că statul român are resursele de convingere și argumentele necesare care să ducă în direcția pe care ne-o dorim”, a mai explicat ministrul Apărării atunci.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite