Comisia de agricultură din Senat, raport de admitere pentru propunerea de excludere a stufărişurilor din categoria pajiştilor

0
Publicat:

Comisia de agricultură din Senat a adoptat luni un raport de admitere pentru propunerea legislativă cu privire la abrogare unor prevederi din OUG 34/2013, prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor.

Controverse privind plata subvențiilor pentru stuf FOTO ARBDD
Controverse privind plata subvențiilor pentru stuf FOTO ARBDD

Preşedintele Comisiei de Agricultură, George Scarlat, a subliniat că a votat prin "abţinere" pentru că nu este de acord ca o schemă de ajutor acordată localnicilor pentru aceste păşuni, preponderent din judeţul Tulcea şi Constanţa, "să fie îngropată" doar pentru că "două persoane juridice care ar putea să nu fie moral sau legal îndreptăţite" să beneficieze de subvenţii, conform Agerpres.

Înţeleg fondul iniţiativei, dar sunt instituţii ale statului care vor clarifica aceste lucruri. (...) Această schemă de sprijin poate veni în sprijinul (...) celor care au două, trei, cinci animale cu exploataţii de subzistenţă. Sunt zeci, sute de fermieri în fiecare localitate. Nici ei nu au ştiut de această schemă ca să beneficieze de schemă. (...) Cererile celor care nu ar avea dreptul vor fi analizate de organele de anchetă. Nu tai sprijinul la 100 de oameni doar pentru că ar putea să beneficieze unul care ar putea să nu respecte cerinţele. Acum au depus doar doi cereri. De ce să îngropi schema? Celor doi să nu li se facă plata", a spus George Scarlat (PNL).

USR îi acuză pe parlamentarii puterii că prin Legea 116/2023 care completează OUG 34/2013 "au transformat, din pix, luciul de apă din Delta Dunării în păşune şi astfel două firme apropiate de fiul lui Paul Stănescu (PSD) au cerut de la APIA subvenţii de 5 milioane de euro".

"Biosfera Delta Dunării este o zonă protejată şi am citit cu foarte mare uimire punctul de vedere al guvernatorului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, care spunea că aceste activităţi de recoltare a stufului nu pot să aducă decât un echilibru în Deltă. Zeci de ani, Delta Dunării a funcţionat foarte bine mersi, iar brusc are nevoie de o lege prin care firmele domnului Paul Stănescu pot să cureţe tot stuful de acolo, ca să existe un echilibru în Deltă! ", a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, iniţiator al propunerii legislative.

Secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat, Sebastian Cernic (USR), iniţiator al propunerii legislative, a evidenţiat că "Europa îţi oferă bani pentru anumite programe, ceea nu înseamnă, însă, că tu trebuie să-i furi sau să te foloseşti de nevoile unor fermieri mici pentru a lua aceşti bani".

La dezbaterile din Comisie a participat, pentru scurt timp, online, şi senatorul Paul Stănescu, fără ca acesta să fie prezent la vot. Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, ca prin for legislativ sesizat.

Controverse privind interesul pentru subvenții

Potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, fiul lui Paul Stănescu urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, ministrul Agriculturii declarând în urmă cu două zile că a aflat din presă despre această situaţie. El a anunţat atunci că toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect au fost transmise Corpului de control al ministerului, care va face toate verificările, iar raportul final va fi făcut public.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus Corpului de control să efectueze o anchetă în vederea verificării legalităţii acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenţii.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis pe 19 ianuarie AGERPRES, Barbu a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite