România va avea un comitet pentru inteligența artificială. Burduja: Reunește marile minți ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Cercetării a semnat un ordin referitor la înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială. Sebastian Burduja susține că comitetul va reuni „marile minți ale României din țară și din diaspora”.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării FOTO: Facebook
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării FOTO: Facebook

„Inteligenţa Artificială este foarte importantă pentru că schimbă viitorul omenirii. Avem un mod de lucru în ceea ce priveşte strategia în domeniul inteligenţei artificiale şi cadrul strategic. Ne propunem ca în câteva luni strategia să fie completă. Comitetul acesta reuneşte marile minţi ale României din ţară şi din diaspora, de la matematicieni, filosofi la oameni de ştiinţă care vor seta acest sector, inclusiv limitele etice, cât de departe vom putea merge cu inteligenţa artificială", a declarat ministrul Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Sursa citată arată că Comitetul Român pentru Inteligența Artificială este un organism consultativ care se află sub patronajul premierul, cu asigurarea secretariatului tehnic de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Misiunea Comitetului este de a sprijini ministerul Cercetării în exercitarea atribuţiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării şi digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor privind inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea acesteia în România.

„Principalul obiectiv al Comitetului este crearea unui ecosistem de inteligenţă artificială bazat pe excelenţă, încredere şi respectarea principiilor etice, coerent, performant şi sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social şi economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială, să promoveze şi să susţină cercetarea-dezvoltarea-inovarea şi educaţia/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialişti locali şi să fructifice aportul mediului privat şi al cetăţenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenţei artificiale în România", se arată în comunicatul transmis de ministerul Cercetării, potrivit Agerpres.

Din comitet vor face parte specialiști în domeniul inteligenței artificiale și din domenii conexe, antreprenori, cercetători științifice, cadre didactice, studenți și elevi din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai administraţiei publice sau , orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit pentru dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale şi pentru realizarea scopurilor Comitetului.

Membrii vor fi organizaţi în patru arii funcţionale: mediul academic şi de cercetare, mediul privat, mediul public şi societatea civilă.

Sursa citată arată că în cadrul Comitetul vor funcționa mai multe consilii şi grupuri de lucru, cum ar fi: Consiliul Ştiinţific şi de Etică a Inteligenţei Artificiale care va oferi Guvernului României consiliere ştiinţifică şi în materie de utilizare responsabilă şi etică a inteligenţei artificiale, Consiliul de Educaţie în Inteligenţa Artificială, va oferi Guvernului României consiliere cu privire la adaptarea domeniului educaţional naţional care să răspundă la specificul şi nevoile generate de evoluţia domeniului IA şi Coaliţia pentru Dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, o iniţiativă consultativă deschisă care include reprezentanţi ai companiilor, organizaţiilor neguvernamentale şi ai altor entităţi juridice interesate de domeniul IA, din partea mediului de afaceri, investiţional şi de start-up-uri, din România, cu rol consultativ pentru sprijinirea activităţii Comitetului, excluzând orice formă de reprezentare a intereselor comerciale sau de influenţă a pieţei libere.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite