Remanierea Guvernului Ciolacu, pregătită după anunțarea listelor la primele alegeri. Cine ar putea pleca din Guvern SURSE

0
Publicat:

Mai mulți miniștri care ar primi locuri considerate eligibile la alegerile din 9 iunie vor părăsi Guvernul, fiind pregătită o remaniere de îndată ce este anunțată lista pentru europarlamentare, potrivit informațiilor „Adevărul”

Candidații intrați în campanie vor părăsi Guvernul FOTO gov.ro
Candidații intrați în campanie vor părăsi Guvernul FOTO gov.ro

 Potrivit informațiilor „Adevărul”, Marcel Ciolacu preferă să nu aibă în Executiv persoane concentrate pe propria campanie, nu pe guvernare, în condițiile în care perioada electorală, cea oficială, durează patru săptămâni, însă evenimentele programate de partide vor fi și mai devreme.

De la liberali, dată ca favorită pentru un loc în Parlamentul European este Alina Gorghiu, în prezent ministră a Justiției, fiind considerată persoana cu cele mai mari șanse să ocupe al doilea loc eligibil dedicat doamnelor, în condițiile în care Nicolae Ciucă a afirmat că două locuri vor fi pentru doamne.

Un alt nume de ministru care ar putea pleca la Bruxelles, deși șansele sunt foarte mici, după cum susțin surse de la conducerea PNL, e Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe. De altfel, în prezent Luminița Odobescu mai degrabă își construiește propria echipa la Externe, fiind eliberați sau trimiși pe alte funcții o parte dintre cei veniți în mandatul lui Bogdan Aurescu.

În schimb, la social-democrați, un ministru care a și afirmat public dorința de a candida e Alexandru Rafila (Sănătate). Rămâne de văzut dacă Rafila va reuși să prindă locul eligibil pe care ar trebui să-l primească o organizație din regiunea București-Ilfov.

Pe lângă acestea, alte două persoane ar dori să plece la Bruxelles, potrivit unor surse social-democrate: Simona Bucura Oprescu (ministra Muncii) și Natalia Intotero (ministra Familiei). În cazul amândurora e destul de dificil să prindă un loc pe listă în primele 15, care ar fi și eligibile.

Nu în ultimul rând, o posibilă plecare ar putea veni și în urma insistențelor liberalilor. E vorba de ministrul Agriculturii, Ionuț Barbu, de care o parte a celor din PNL sunt nemulțumiți, după ce l-a schimbat pe fostul șef APIA, în contextul scandalului legat de subvențiile agricole, inclusiv cele legate de recoltarea de stuf, unde beneficiare ar fi două firme apropiate de familia lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. 

Cum arată cifrele pentru Coaliție

Conform ultimului sondaj al INSCOP, la comanda News.ro, Alianța PSD-PNL ar obține 17 mandate în Parlamentul European (după redistribuirea mandatelor, în urma repartizării și pentru voturile partidelor care nu prindlegislativul), având șansa chiar la 18 mandate, cu puțin noroc. Practic, numărul mandatelor e aproape de obiectivul Coaliției. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite