Rămâne sau nu Cătălin Teodorescu fără imunitate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor spune trebuie corectată eroarea în cazul votului de săptămâna trecută privind ridicarea imunităţii deputatului PDL Cătălin Teodorescu. Deputatul PDL a fost scăpat la mustaţă de către colegii lui deputaţi.

„Comisia juridică a Camerei a fost sesizată pentru a-şi spune opinia pentru faptul că s-a constatat o eroare materială în raportul comisiei de numărare a voturilor cu privire la încuviinţarea arestării deputatului Teodorescu în plenul Camerei, săptămâna trecută. Există parlamentari care au fost trecuţi prezenţi deşi nu au fost în ţară, ceea ce evident duce la alt rezultat privind cvorumul şi atunci şi soluţia finală este diferită”, a explicat preşedintele Comsiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă.

Comisiai Juridice i s-a cerut un punct de vedere vizavi de votul în cazul lui Teodorescu. „Practic, noi a trebuit să sugerăm Biroului Permanent al Camerei că în cazul în care există o eroare materială în procesul verbal emis de comisia pentru numărarea şi validarea rezultatului acestui vot, acea comisie trebuie să constate acea eroare materială şi să producă rectificarea. E o sugestie de procedură doar, după care să vină în faţa plenului şi să prezinte noul rezultat”, a adăugat Ciucă.

Preşedintele Comisiei Juridice a arătat că, dacă acea comisie de validare face corectarea „în sensul în care cvorumul la care s-a raportat al parlamenatrilor prezenţi este mai mic decât cel care s-a trecut data trecută în procesul verbal, atunci evident şi soluţia este schimbată, în sensul în care Camera Deputaţilor încuviinţează cererea ministrului cu privire la arestare” a deputatului Teodorescu.

Salvat la un vot diferenţă

Potrivit procesului verbal, în sală au fost prezenţi 292 de deputaţi şi au votat 256. În urma numărătorii a reieşit că 146 de deputaţi au votat „pentru“ şi 101 „împotriva“ încuviinţării arestării preventive. Dacă adunăm cele două cifre rezultă că, de fapt, au votat numai 247 de deputaţi. Diferenţa până la 256, adică de nouă voturi, reprezintă voturile anulate. Deputatul Florin Iordache ne-a explicat că cele nouă voturi au fost anulate deoarece colegii săi au băgat ambele bile în aceeaşi urnă.

Articolului 76 din Constituţie stipulează că hotărârea de încuviinţare se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi. Dacă în plen au fost prezenţi 292 de deputaţi, pentru ca deputatului PDL să i se ridice imunitatea ar fi trebuit voteze 147 de deputaţi. Deputatul Daniel Fenechiu a explicat pentru „Adevărul“ logica votului. „Procedura este următoarea. Preşedintele şedinţei a făcut prezenţa, dar mai mult de 40 de deputaţi au spus prezent, însă nu s-au mai dus să primească bilele pentru a vota. Aşa s-a ajuns să se înregistreze doar 146 de voturi pentru, cu unul mai puţin decât era necesar pentru a fi ridicată imunitatea parlamentarului PDL“, a explicat deputatul Fenechiu. Aşadar, unii au ridicat mâna că sunt prezenţi dar nu au votat deloc, iar alţii şi-au anulat votul. Aşa a scăpat de arestare deputatul Cătălin Teodorescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite