PSD, atac foarte dur la adresa PNL: Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Weber, unul dintre liderii importanți ai PSD, continuă seria criticilor făcute de social-democrați la adresa lui Virgil Popescu, un ministru pe care PSD l-ar vrea demis.

PSD l-ar vrea plecat pe Virgil Popescu din Guvernul Ciucă FOTO gov.ro
PSD l-ar vrea plecat pe Virgil Popescu din Guvernul Ciucă FOTO gov.ro

„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere”, a scris Mihai Weber, lider PSD și președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, într-un mesaj distribuit de pagina oficială a PSD.

După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică. Majoritatea țărilor din Europa au luat zeci de măsuri pentru a proteja populația și economia, în timp ce în România nu s-a avut în vedere decât soluția cea mai păguboasă pentru statul român, aceea de a compensa niște prețuri deja scăpate de sub control”, completează Weber.

Reglementarea prețului, cerută

Soluția reglementării prețului la energie a fost adoptată și de alte țări și, mai mult, au fost alese și alte măsuri alternative care să calmeze haosul impus de anumiți jucători de pe piață. De la asigurarea gratuității transportului pentru navetiști, subvenționarea gospodăriilor ale căror costuri la utilități erau mai mari de 30% din venit, până la suspendarea taxei de transport pentru energie sau acordarea unor vouchere pentru gospodăriile vulnerabile, iată doar câteva dintre soluțiile găsite în alte țări cu un nivel de trai mult superior decât cel din România”, mai arată Mihai Weber.

Ținând cont de faptul că se apropie sezonul rece în care va crește consumul și, prin urmare, vor crește costurile atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, îi cer imperativ domnului ministru al Energiei să se trezească și să vină urgent cu soluții care să oprească și să descurajeze creșterea nejustificată a prețurilor la energie și gaze. Poate alege dintre soluțiile propuse de PSD sau soluțiile adoptate de alte țări din Uniunea Europeană, însă trebuie să o facă urgent, fiindcă românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței sale”, a conchis reprezentantul PSD, unul din liderii rezervați ai formațiuni în intrarea în clinciuri politice.

Acuzații de „jocuri subterane”

Marcel Ciolacu vrea explicații pentru anumite prevederi din OUG-ul pe energie, acuzând că sunt anumite persoane fac, „subteran”, jocurile celor din piața energetică.

Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a precizat Ciolacu.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri