Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege, adoptat de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a votat proiectul de lege care ar permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, în condițiile în care în prezent scrutinul are loc în luna noiembrie. Ultimul vot, cel decisiv, va fi dat de Camera Deputaților.

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

UPDATE Cu 76 de voturi pentru și 20 de voturi împotrivă, proiectul de lege a fost adoptat. Inițiativa va merge la Camera Deputaților.

UPDATE Comisia juridică a dat raport favorabil pe proiectul UDMR privind devansarea prezidențialelor, dar forma a fost modifică printr-un amendament al senatoarei Laura Mihaela Moagher:

Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, este noul amendament.

--

Parlamentarii UDMR au depus, la jumătatea lunii decembrie, un proiect de lege prin care se propune ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", prevede proiectul de lege. Această inițiativă va fi astăzi discutată la Comisia juridică din Senat și e posibil să intre la vot în plenul forului. 

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de preşedinte. Acest termen mai larg, adaugă aceştia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către preşedintele nou ales.

Propunerea legislativă ia în considerare şi unele modele existente la nivel internaţional, asemănătoare cu propunerea formulată. De exemplu, în SUA alegerile prezidenţiale se desfăşoară întotdeauna în prima zi de marţi a lunii noiembrie, iar preşedintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă nu afectează mandatul preşedintelui în funcţie, a căror durată este stabilită prin art. 83 din Constituţia României, precizează iniţiatorii.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite