UDMR insistă cu tema autonomiei Ținutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR susține că Ținutul Secuiesc există, drept răspuns la afirmația premierului Marcel Ciolacu, care a precizat că nu va fi niciodată o regiune autonomă.

 Tanczos Barna: Marcel Ciolacu a făcut o afirmație nefericită spunând că Ținutul Secuie Foto: Arhivă
Tanczos Barna: Marcel Ciolacu a făcut o afirmație nefericită spunând că Ținutul Secuie Foto: Arhivă

Ținutul Secuiesc a fost, este şi va fi! Astăzi la Siculeni, lângă monumentul Siculicidium, l-am avut ca oaspete pe domnul Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. De ce? În cursul zilei de ieri, la Târgu Mureș, într-un discurs despre toleranță, prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut o afirmație nefericită spunând că Ținutul Secuiesc nu va exista niciodată. Cu această ocazie l-am invitat și îi mulțumesc domnului prim-ministru că a acceptat invitația mea. Am avut ocazia să vorbim despre faptul că Ținutul Secuiesc există. A existat, există și va exista. Desigur, am vorbit și despre autonomie, pe care secuii au pierdut-o aici, la Siculeni, și pentru care au luptat atât de mult”, a precizat, duminică, Tanczos Barna, într-o postare pe pagina sa de Facebook, împreună cu un mesaj video în limba maghiară.   

Tanczos Barna a susținut de asemenea că i-a oferit prim-ministrului un manual și o descriere în limba română privind istoria Ținutului Secuiesc.

„Domnul prim-ministru consideră că nu va mai fi niciodată autonomie. Eu spun că nu ar trebui să deschidem o dezbatere pe acest subiect în 2024, în an electoral, pentru că astfel ajutăm doar partidele extremiste cum este AUR și partidul Sosoaca. Am convenit să continuăm colaborarea. Am reușit să îi ofer domnului prim-ministru două cărți. Un manual și o descriere în limba română privind istoria Ținutului Secuiesc, care evidențiază existența acestuia. Faptul că suntem aici, în Ținutul Secuiesc și că l-am putut avea ca oaspete, dovedește că Ținutul Secuiesc există. Și noi, maghiarii din Transilvania, secuii, locuitorii Ținutului Secuiesc, suntem garanția că Ținutul Secuiesc va exista. Așteptăm cu drag prim-ministrii României, în Ținutul Secuiesc, pentru ca să le arătăm ospitalitatea secuiască”, a mai spus senatorul UDMR.

Ciolacu: Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc

Declarația senatorului UDMR Tanczos Barna vine după ce, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a făcut mai multe declarații, în cadrul unei conferinţe judeţeane de alegeri a organizaţiei PSD Harghita, cu privire la subiectul „autonomiei Ţinutului Secuiesc”, precizând că aceasta „nu va exista niciodată”.

Au trecut vremurile. Şi eu şi dumneavoastră vrem să ne creştem copiii într-o ţară normală. Pentru a face acest lucru, în primul şi în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată. România în Constituţie României este un stat suveran şi niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul. România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO, toate aceste poveşti şi toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Vezi Doamne, acesta este felul liderilor politici de a-şi mobiliza electoratul la vot. Am depăşit acele vremuri. Sunt familii mixte. Copiii noştri merg la şcoală împreună. Suntem în România şi ei sunt români”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a afirmat că nu va accepta legi care să favorizeze români de altă etnie, îndemnând la respect.

Cu adevărat nu am să accept niciodată excese. Nu am să accept ca în România să existe legi care favorizează anumiţi români de altă etnie. Cu toţii suntem egali. Trebuie să ne respectăm. În cazul în care nu ne respectăm, trebuie să primeze ordinea de drept fiindcă democraţia aşa se menţine”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite