Rareș Bogdan cere primirea României în Schengen și avertizează: Nu ne obligați să jucăm și noi dur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PNL a cerut tuturor actorilor europeni să sprijine primirea în Spațiul Schengen a României și a lansat și un avertisment față de cei care se opun constant, vizată fiind mai ales Olanda.

Rareș Bogdan pune presiune pentru primirea în Schengen a României FOTO Mediafax
Rareș Bogdan pune presiune pentru primirea în Schengen a României FOTO Mediafax

De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a afirmat Rareș Bogdan, în plenul Parlamentului European, referindu-se la în primul rând la Olanda, țară care de mai mulți ani se opune primirii României în Schengen.

Liderul eurodeputaților PNL a lansat și un avertisment. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Liberalul a punctat că până acum România a jucat mereu corect, fără a agita spiritele. „Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a completat Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL a avertizat că menținerea opoziției față de România va crea un climat eurosceptic și în țara noastră. „Pentru a anula orice discurs eurosceptic, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria”, a avertizat liberalul

În Parlamentul European a avut loc miercuri o dezbatere privind aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, fiind luat cuvântul de mai mulți euroaleși români, printre care liberalii Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, dar și social-democratu Dan Nica, Rovana Plumb sau Victor Negrescu. De asemenea, în numele României au vorbit și reprezentanți ai USR, ca Nicolae Ștefănuță, dar și de la REPER, cum ar fi Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache.

PPE, sprijin pentru România

Grupul Popularilor Europeni din Parlamentul European a transmis un mesaj pentru extinderea spațiului Schengen și aderarea României. „Îndemnăm statele membre să deschidă spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte în România și Bulgaria. Și Croația urmează să se alăture.”, a transmis Grupul Popularilor Europeni pe Facebook.

Popularii Europeni au mai explicat că „rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate”.

Mesaj de sprijin a venit și de la nivelul conducerii PPE, adică de la Manfred Weber, care într-o vizită la Sofia și-a arătat tot sprijinul pe cele două țări din estul Eurpei. „Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a precizat Weber, un apropiat al României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite