Liderii PNL au decis să adopte legea privind creșterea salariilor angajaților CNAS. Ce se întâmplă cu profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful CNAS a precizat că liberalii au decis să pună pe ordinea de zi măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate, fiind un răspuns la solicitările din partea angajaților Casei de Sănătate pentru a opri protestul.

Nicolae Ciucă și o parte din liderii PNL FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciucă și o parte din liderii PNL FOTO Inquam Photos

UPDATE „Ca urmare a analizei făcute s-a luat o decizie de către conducerea PNL, aceea de a propune pe ordinea de zi astăzi şi de a se vota proiectul de lege care este revendicat de sindicatele din Casa Naţională şi din casele judeţene. Prin acest demers se deblochează de fapt criza din domeniul sănătăţii", a declarat preşedintele CNAS, Andrei Baciu, la sediul PNL. El a arătat că a prezentat în şedinţa PNL solicitările sindicaliştilor cu care a avut o întâlnire înainte de această reuniune a liberalilor.

Practic, odată cu adoptarea acestui proiect de lege de către Parlamentul României, solicitările sindicaliştilor sunt rezolvate şi acţiunea de protest, din ceea ce mi-a fost comunicat, va fi întreruptă astfel încât activitatea va continua, criza fiind deblocată", a adăugat Baciu.

Andrei Baciu a declarat că, odată cu votarea acestui proiect legislativ va fi soluţionată „o nedreptate care îi afectează pe profesioniştii din domeniul asigurărilor sociale din sănătate”. „Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu", a completat el.

---

Angajații caselor de asigurări de sănătate trec luni la o nouă etapă a protestului: de astăzi suspendă plățile către furnizorii de servicii medicale, cu riscul de a provoca blocaje în sistemul sanitar.

Pentru a stopa protestele celor din CNAS, conducerea PNL a hotărât punerea pe ordinea de zi a plenului a priectului de lege care prevede măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Una din prevederile legate de personalul CNAS stipulează că: „Salariul şi celelalte drepturi ale personalului prevăzut la alin.(1) (n.r. - Personalul CNAS şi al caselor de asigurări) se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.” 

Susținerea creșterii salariilor pentru profesori

De asemenea, liberalii au decis că nu vor accepta nicio reducere sau întârziere pentru salariile promise profesorilor, iar această problematică va fi susținută și în Coaliție, potrivit unor surse din rândul PNL. 

„Există un act normativ în vigoare care spune că, de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că, până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, afirma Ligia Deca, ministra Muncii, în urmă cu câteva săptămâni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite