Parlamentul, fără instrumente pentru a-l sancționa pe deputatul Bălășoiu

0
0

Aurel Bălășoiu (ex-PSD), deputat implicat într-un scandal sexual, nu poate fi sancționat de Parlament sau lăsat fără mandat, neexistând instrumente la îndemâna Legislativului sau a electoratului de taxare a acestuia.

Aurel Bălășoiu poate sta fără griji în Parlament FOTO Arhivă personală / Facebook
Aurel Bălășoiu poate sta fără griji în Parlament FOTO Arhivă personală / Facebook

Toate prevederile parlamentare, fie că vorbim de Regulamentul Camerei Deputaților, Statutul deputaților și senatorilor sau Regulamentul ședințelor comunelor, nu furnizează niciun instrument prin care Legislativul să tragă la răspundere un deputat aflat în situaţia lui Aurel Bălășoiu, implicat într-un scandal sexual, posibil și cu minori, în urma căruia a fost exclus din PSD. Mai mult, nici prin Constituție nu sunt prevederi prin care mandatul de ales să fie pasibil de a fi încheiat mai devreme de 2024. Singurul mod de îndepărtare din funcție a lui Aurel Bălășoiu este demisia sa sau prin condamnarea definitivă la închisoare cu executare. Nici măcar o pedeapsă cu suspendare nu lasă fără mandat un parlamentar.

Ce sancțiuni pot fi date

Sancțiunile pentru aleșii din Legislativ: atenţionare verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertismentul scris, apoi diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese. Iar în cazul lui Bălășoiu nu e cazul. Din luna februarie, Regulamentul Camerei s-a mai înăsprit, însă este vizat mai ales comportamentul recalcitrant.

În noile prevederi se poate aplica şi diminuarea indemnizației cu până la 50% pe un termen de cel mult 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor cu încălcarea derogării prevăzute de art. 158 alin. (5) paragraful al II-lea, Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a comisiilor, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar. Însă Bălășoiu nu e vizat de un comportament nepotrivit în sala de plen, ci în afara Parlamentului.

Fostul deputat al PSD nu poate fi vizat nici de alte sancțiuni, adică lăsarea fără angajați și a logisticii grupului parlamentar, pentru că a fost exclus, nici de reducerea numărului de intervenții la microfonul plenului. De altfel, Aurel Bălășoiu nu a fost prea activ în cei doi ani de mandat. De exemplu, vocea sa a putut să fie auzită la microfonul central doar de două ori. Prima dată a fost la depunerea jurământului, în timp ce a doua oară a avut loc pentru a ridica unele aspecte de procedură. În rest, a preferat să depună declarații politice în scris, când era în Opoziție.

Și la capitolul inițiative legislative, activitatea lui este deficitară, în condițiile în care nu are nici măcar un proiect în care el să fie artizanul actului normativ, fiind doar co-inițiator la 53 de proiecte de lege, din care 11 aprobate.

PNL vrea demisia ex-PSD-istului

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a iniţiat o petiţie prin care solicită demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălăşoiu. „Fiecare om face ce vrea în intimitate, inclusiv oamenii politici, însă dosare penale pentru infracţiunea de viol şi acte sexuale cu minori sunt ceva ce greu îţi imaginezi legat de un parlamentar. Este o infracţiune oribilă. A fi parlamentar presupune în primul rând să reprezinţi un model pentru cetăţeni. Nu este cazul deputatului Bălăşoiu”, susține reprezentanta PNL în petiția lansată.

Într-o declarație de presă, Gorghiu a precizat că revizuirea Constituției ar trebui să conțină și un instrument prin care un ales să-și piardă mandatul înainte de termen. „Când vom revizui Constituția, cu siguranță va trebui să ne gândim la modalitatea în care un parlamentar, care a obținut votul electoratului, poate fi schimbat tot cu votul electoratului, înainte de termen, pe motive justificate”, a afirmat Gorghiu.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite