Dezmăț bugetar. Noi posturi și derogări pentru concursuri de angajare la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndemnul la economisire pare a fi nerespectat de sus, de la nivelul Guvernului, care vrea suplimentarea numărului de posturi în diferite instituții sau acordarea de derogări pentru organizarea de concursuri de angajare.

Guvernul Ciucă nu-și poate respecta propriile impuneri de a chibzuit financiar FOTO gov.ro
Guvernul Ciucă nu-și poate respecta propriile impuneri de a chibzuit financiar FOTO gov.ro

Secretariatul General al Guvernului vrea suplimentarea numărului de „posturi bugetate” cu 21, specialitățile urmărite fiind cele economice, juridice și IT, pentru ca instituția să se poată ocupa de „domeniul infracțiunilor critice naționale în domeniul energetic și de securitate națională”. Doleanța e prevăzută într-o hotărâre de guvern discutată azi în ședința Executivului.

Reamintim că în ședința precedentă, Guvernul a mai suplimentat schema de personal a SGG cu încă cinci posturi. Miercurea trecută a fost aprobat un memorandum privind înființarea în cadrul Secretariatului General al Guvernului a unei structuri pentru asigurarea executării hotărârilor pronunțate de CEDO prin care s-a constatat încălcarea Convenției ca urmare a neexecutării unor hotărâri judecătorești pronunțate împotriva unor debitori publici din România.

Mircea Abrudean (șeful Cancelariei premierului), Marian Neacșu (secretarul general al Guvernului) și Alexandru Bociu, secretarul de stat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, propun un memorandum pentru permiterea organizării de concursuri pentru ocuparea a 40 de posturi, din care 25 în punctele de frontieră, cum ar fi Halmeu (2 posturi), Siret (7 posturi) sau Albița (7 posturi).

De asemenea, alți 15 specialiști ar fi nevoiți la nivelul laboratoarelor implicate în controlul reziduurilor de pesticide, cele mai multe la DSV Olt, patru la număr, urmate de DSV Constanța și DSV Dâmbovița, câte trei posturi.

Alte 30 de posturi pentru ONSB

Tot în ceea ce privește mărirea schemei bugetare, în hora instituțiilor care consideră că nu au suficienți oameni este și Oficiul Național pentru Spălarea Banilor. Mai precis, organigrama Oficiului Național pentru Spălarea Banilor ar urma să fie mărită cu 30 de posturi, de la 130 la 160 de posturi. ONSB este în subordinea Ministerului Finanțelor.

Raportat la această completare, se remarcă faptul că, tot prin dispozițiile Legii nr.129/2019, cu modificările și completările ulterioare, a fost extinsă lista entităților raportoare, prin introducerea unor categorii noi de entități raportoare, cum ar (fi) de exemplu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale. Acest lucru conduce, pe cale de consecință, la creșterea numărului necesar de analiști financiari care să realizeze activitatea de supraveghere și control, la nivel național”, se arată în nota de fundamentare.

Săptămâna trecută, solicitări similare

„Adevărul” scria săptămâna trecută faptul că Puterea începe să dea tot mai multe derogări de la legea privind înghețarea angajărilor la stat până la finalul anului. Alte instituții solicită și primesc acceptul pentru mărirea schemelor de personal.

De exemplu, memorandumuri pentru a le fi permise organzizarea de concursuri au avut Ministerul Mediului (care voia concursuri pentru 17 posturi) și Ministerul Transporturilor (care cerea derogare penru 30 de posturi). De asemenea, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați îi era mărită schema de personal. 

Trendul derogărilor a fost inițiat de Ministerul Educației, din vară, care a cerut să aibă un cadru legal pentru angajări, mai ales începând cu 1 septembrie. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite