Mesajele politicienilor români de Ziua Națională. Apeluri la unitate și citate

0
0

De Ziua Națională a României, liderii politici români au transmis mesaje românilor, atât din țară, cât și din afara granițelor, subliniind progresele pe care lle-a făcut statul român în ultimii 30 de ani, dar și importanța istoriei și a tradițiilor românești. 

Liderii politici ai României le-au transmis mesaje românilor cu ocazia Zilei Naționale FOTO Arhivă
Liderii politici ai României le-au transmis mesaje românilor cu ocazia Zilei Naționale FOTO Arhivă

Primul care le-a urat la mulți ani românilor a președintele Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj video cu imnul României. 

Totdată, președintele a organizat o recepție la Palatul Cotroceni, unde a subliniat că este nevoie de o consolidare a încrederii față de valorile euroatlantice, în contextul în care ne regăsim într-un moment care va defini istoria omenirii, privind războiul de la graniță. 

Șeful statului a mai atras atenția că securitatea, prin apartenența la NATO, este „poate cel mai de preț bun câștigat în ultimii 30 de ani”.   

Ciucă: Ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre

Și premierul Nicolae Ciucă a subliniat, cu ocazia Zilei Naționale a României, că ne regăsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre, amintind de obiectivul național privind aderarea la Schengen și situația războiului de la graniță. 

La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul Schengen”, a scris premierul României pe Facebook, de Ziua Națională, arătând că „și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României”.

Șeful Guvernului a subliniat însă că „față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie”.

Ciolacu: Speranța acestei națiuni stă în copiii săi

Marcel Ciolacu a subliniat într-un mesaj că speranța națiunii stă în copiii săi, arătând că generația actuala a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în UE și NATO. 

Relatând momentul în care a primit o broșă făcută de o fetiță de 10 ani, șeful Camerei Deputaților, prședintele PSD Marcel Ciolacu, a susținut că o va purta „cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generații care va duce România acolo unde merită și îi este locul. La fel cum acum 104 ani, generația de atunci a înțeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toții într-o singură țară”, a afirmat social-democratul. 

Gorghiu: Mulțumesc, România, că ai oameni cu tradiții frumoase 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, le-a mulțumit românilor pentru că își păstrează cu încăpățânare tradițiile frumoase. 

Șefa interimară a Senatului a amintit și de portul popular „pe care îl purtăm mândri, că avem un drum senzațional prin munți, ca Transfăgărășanul, un magiun de Topoloveni gustos, pentru că există pe Argeș în jos, pe un mal frumos, la Curtea de Argeș, un loc de mănăstire unde se odihnesc toți regii României”. 

Geoană: Semnalul locului de unde venim și al direcției în care vrem să mergem

Aflat în țară și cu ocazia organizării la București a reuniiunii miniștrilor de Externe NATO, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a transmis un mesaj video în care a subliniat că parada organizată în centrul Bucureștiului, nu este „o simplă paradă, ci un semnal al locului de unde venim și al direcției în care vrem să mergem. Ne arată trecutul și ne indică viitorul”, în contextul în care acum militarii români și, de această dată și cei din NATO, trec din nou trece pe sub Arcul de Triumf, așa acum în urmă cu 100 de ani trecea regele Ferdinand I, urmat de Armata Română. 

„Viitorul este complicat, lumea este complicată, dar avem în spatele nostru o idee națională, un proiect național și acest monument al identității noastre ca români”, a mai transmis Geoană. 

Ministrul de Externe, mesaj de peste granițe

De Ziua Națională, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Consiliul Ministerial al OSCE, organizat la Lodz, în Polonia, de unde a subliniat că „Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor, un moment de rememorare a Actului istoric de la 1 Decembrie 1918”.

Indiferent de greutatea vremurilor pe care le trăim, această zi este un prilej pentru reafirmarea conștiinței și unității naționale, a viziunii și a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale națiunii române”, a susținut șeful diplomației române, amintitnd că „România este parte din cea mai puternică alianţă de securitate colectivă – NATO, şi parte a Uniunii Europene, un spaţiu de valori democratice şi drepturi fundamentale, de prosperitate şi cultură împărtăşite”

Tîlvar: Actul de la 1 Decembrie 1918, simbolul unităţii

Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr a transmis că „actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru naţiunea română, în ansamblul ei, simbolul unităţii, dezideratul care a înfruntat cu străşnicie veacurile şi care a vitalizat toate resursele naţiunii române”.

Ministrul Apărării a mai subliniat în mesajul său că „semnificaţia Zilei Naţionale a României depăşeşte cu mult dimensiunile grandioase ale evenimentului istoric în sine. Fiecare dintre cei peste 100.000 de români aflaţi la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, pentru a proclama unirea Transilvaniei cu Regatul României, era conştient că actul politic desăvârşea nu doar procesul început de basarabeni, la 9 aprilie şi continuat de bucovineni, la 28 noiembrie, ci împlinea idealurile de unitate naţională ale multor generaţii de români de dinaintea lor”.

Ministrul Investițiilor, mesaj despre România Mare cu investiții 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a transmis, cu ocazia Zilei Naţionale, că „suntem o Românie Mare” și „facem lucruri mari: autostrăzi, spitale, şcoli din bani europeni”.

Șeful portofoliului de Investiții a subliniat, cu ocazia celebrării, că în România au intrat, de când ţara noastră a aderat la UE, „câte opt milioane de euro, zilnic, pentru investiţii strategice”, iar fondurile europene „ne ajută să ducem mai departe misiunea începută de înaintaşi”, potrivit News

Burduja: Patriotismul este suma pașilor făcuți zilnic pentru România 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a transmis pe Facebook că „patriotismul este suma paşilor pe care îi facem în fiecare zi pentru România, de la lucrurile mici la visurile mari”.

Potrivit ministrului, „dincolo de greutăţile vremurilor, lumina care străpunge întunericul ne arată calea. E timpul ca cei care îşi doresc să aprindă lumina în şi pentru România să vorbească mai tare decât cei care vor să o stingă. Pentru că nimic nu se poate zidi fără speranţa şi credinţa că se poate, că lupta asta are un sens (cel mai frumos dintre toate), că nimic nu este în zadar, că nu suntem cu nimic mai prejos decât alţii. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”. 

Ministrul Finanţelor: Nu există „eu”, nu există „tu”, există doar „noi”

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a transmis pe Facebook un apell la solidaritate și uniune, precizând că nu există „eu”, nu există „tu”, există doar „noi”, „noi, românii”.

Mesajul șefului de la Finanțe citează în același timp câteva versuri ale poezisie „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, scrisă de Mihai Eminescu. 

Rafila: Spiritul Marii Uniri să ne adune pentru realizarea proiectelor 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis în mesajul său de 1 decembrie, că sărbătorirea Zilei Naţionale este un moment de mândrie, dar şi de reflecţie la ceea ce facem pentru ca ţara noastră să se dezvolte şi să fie apreciată la nivel internaţional. 

Într-un alt mesaj, ministrul Sănătății a mulțumit personalului medical din România „pentru profesionalism și pentru dedicație”. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri