Marcel Ciolacu, la Chişinău: „România este un scut pentru Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. FOTO: Twitter/ Ciolacu
Marcel Ciolacu şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. FOTO: Twitter/ Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a transmis, după întâlnirea cu Igor Grosu, liderul Parlamentului Republicii Moldova, la Chişinău, că România are obligaţia de a ajuta statul vecin să adere la Uniunea Europeană şi a subliniat, în contextul de securitate din regiune, că ţara noastră „este un scut pentru Republica Moldova”.

Marcel Ciolacu a transmis, în cadrul unei conferinţe de presă alături de Igor Grosu, că „locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”. 

„Nu există o altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în UE. România trebuie să ajute Republica Moldova, are obligaţia de a ajuta Republica Moldova în tot acest parcurs. (...) Sperăm că în perioada următoare să accelerăm această dimensiune parlamentară fiindcă Republica Moldova trece prin perioada de uniformizare a legislaţiei, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp şi este păcat să nu lucrăm împreună la această legislaţie astfel încât să fim cât mai eficienţi, iar Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE”, a declarat Ciolacu, luni, la Chişinău.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit despre războiul din Ucraina, sprijinul pe care atât cetăţenii români cât şi cei din Republica Moldova l-au oferit refugiaţilor ucraineni, dar şi despre necesitatea adoptării unor măsuri pentru a depăşi criza economică.

„Trăim vremuri complicate. Este un război şi o agresiune asupra unui stat suveran, unde un popor a decis ce parcurs îşi doreşte şi a fost agresat nemilos şi total incorect. Aici cred că trebuie să vedem nu numai ce au făcut autorităţile, atât din Republica Moldova şi din România, dar mai ales ce au făcut cetăţenii, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiaţi. Cred că este un exemplu pentru toată Europa. Va trebui să ne implicăm în continuare, pare că există un război de durată şi un dictator care va fi greu să îşi redimensioneze dorinţele, care ne va afecta pe toţi. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depăşească aceste crize economice şi cetăţenii pe care îi reprezentăm astăzi trebuie ajutaţi să depăşească această perioadă cât mai repede. De fapt, reprezentăm două Parlamente a două state suverane, dar care trebuie să gândească (la fel n.r.), pentru că de simţit simţim la fel, şi să ducem mai departe toate proiectele pe care le aşteaptă oameniii de la noi”, a mai punctat Ciolacu. 

Ciolacu si Igor Grosu FOTO/ Twitter/ Marcel Ciolacu
Este nevoie de securizarea frontierelor. Aici România ar trebui să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova

În ceea ce priveşte sprijinirea militară a Republicii Moldova, în contextul în care este un stat neutru, Marcel Ciolacu a subliniat că România va contribui la securizarea frontierelor ţării vecine. „Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Cât cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru Europa. Aici este o zonă în care România ar trebui să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Că să fiu mai exact, România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”, a punctat Ciolacu. 

La rândul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a precizat că autorităţile vor face „tot ceea ce se impune” pentru a consolida apărarea ţării. „Este adevărat, neutralitatea este consfinţită în Constituţie, dar asta nu înseamnă că este o chestie de decor, ea trebuie apărată, inclusiv prin securizarea hotarelor, aşa cum a menţionat domnul preşedinte (Marcel Ciolacu n.r.). (…) Da, noi vom face tot ceea ce se impune, în special după dată de 24 februarie, de a consolida sistemul nostru de apărare, ordine publică, servicii de intelligence”, a explicat acesta.

Marcel Ciolacu efectuează, în zilele de 6 şi 7 iunie, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia lui Igor Grosu. După întrevederea cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Ciolacu se va întâlni cu premierul Natalia Gavriliţa, dar şi cu preşedinta Maia Sandu. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite